Plzeň jedná s majitelem o využití zchátralých lázní na Denisově nábřeží

13. březen 2017

Kdysi nejmodernější lázně v Československu, dnes ostuda Plzně. Budova prvorepublikových městských lázní na Denisově nábřeží chátrá už víc než dvacet let. Město teď po letech začalo jednat s italským majitelem zdevastovaného objektu.

Současným majitelem lázní je firma TWB Praha, která objekt koupila už v roce 2007. Jednatelem firmy je Pierluigi Cardoselli, se kterým se sešel plzeňský primátor Martin Zrzavecký. Setkali se poprvé a podle primátora je oboustranným zájmem, aby se objekt opravil a plnil funkci, ať už bude jakákoliv. Dohodli se také na tom, že v nejbližších dnech navštíví lázně s architekty a dalšími odborníky.

K dohodě o spolupráci zatím nedošlo a podle primátora je předčasné mluvit o tom, jestli by město mohlo být třeba i finančním partnerem. Je prý potřeba se nejdříve podívat na plány a až pak bude město s majitelem řešit, jestli se stane partnerem a případně za jakých podmínek. Další variantou by mohlo být odkoupení objektu. Podle informací ČTK by se majitel lázní prodeji nebránil. Podle primátora se v této fázi jedná o různých variantách.

Zůstalo jen u velkých plánů

Původním záměrem firmy z roku 2010 bylo vybudovat z prvorepublikových lázní byty, kancelář, hotel, restaurace za 300 až 500 milionů korun. Velkorysá hala s bazénem měla sloužit jako wellness a fitness areál. Pod zemí mělo vzniknout 200 parkovacích míst.

Nic z toho ale firma dodnes nezrealizovala. Zhruba před rokem dostali plzeňští památkáři od majitele žádost o povolení opravy přední a boční fasády, ale ani s těmito opravami se nezačalo. Lázně ovšem nejsou prázdné, před čtyřmi roky si je pronajala plzeňská firma, která je vyčistila, zabezpečila proti vstupu třetích osob a slouží jako paintballové hřiště.

Lázně navržené pražským architektem Bedřichem Bendlmayerem se otevřely v roce 1932 a patřily k nejmodernějším zařízením v tehdejším Československu. V roce 1944 byl objekt poničený bombardováním a v dalších letech prošel řadou oprav a rekonstrukcí.

Běžný provoz lázní byl ukončen v roce 1993, hned rok na to získal budovu v privatizaci soukromník, který ale zkrachoval. Dalším vlastníkem se v roce 2001 stal Amádeus Real. Ten nejprve s městem a krajem jednal o prodeji lázní, které tam chtěly mít galerii. To se ale nezdařilo a objekt nakonec koupila firma TWB Praha.

autor: čer
Spustit audio