Plzeň má 11 nových bytů pro seniory a zdravotně znevýhodněné

21. září 2017

Populace stárne, seniorů přibývá. To je fakt, o kterém se v současnosti hodně diskutuje. Město Plzeň zareagovalo tím, že vytvořilo Koncepci sociálního a dostupného bydlení a hodlá stavět sociální byty. Prvních 11 už je na světě. Vznikly v Bolevci jako nástavba na domě s komunitním bydlením a nastěhuje se do nich až 22 seniorů nebo lidí se zdravotním znevýhodněním.

První obyvatelkou jednoho z nových bytů je paní Jindra Sedláková. Dosud bydlela v běžném bytě na Borech, ale problémem byly schody. Je totiž na vozíčku a tak jí musel z bytu a do bytu vždy někdo pomáhat. Nový byt je bezbariérový a dům má výtah, takže takové starosti odpadají. Kromě toho jí nechalo město vyrobit sníženou kuchyňskou linku.

„Zatím se mi to zdá hezké a linka vypadá také účelně. Dobré je, že je nízká a všude dosáhnu,“ řekla Jindra Sedláková.

Byty 1 + 1 mají 36 metrů čtverečních a dají se upravit podle potřeb obyvatel. Kromě snížené linky to můžou být například madla v koupelně a na WC. Komunitní se jim říká proto, že obyvatelé tvoří jednu velkou komunitu a můžou se setkávat ve společenské místnosti. Velkou výhodou je také snížený nájem. „Oproti tomu, kdy standardní byty jsou kolem 83 korun za metr čtverečný za měsíc, tak tady platí nájemci pouze 50 korun,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký z ČSSD.

„Zatím se mi to zdá hezké a linka vypadá také účelně. Dobré je, že je nízká a všude dosáhnu,“ řekla Jindra Sedláková.

Podobných bytů je ve městě zhruba 470. Optimální by bylo, kdyby jich bylo ještě o dvě až tři stovky víc. Podle radního pro oblast správy městských nemovitostí Davida Šloufa z ODS by jich v nejbližších letech mohlo vzniknout až 170.

Město připravuje další projekty za miliony korun

„V současné době v Plachého ulici číslo 42 až 48 rekonstruujeme dům, ve kterém by mělo vzniknout zhruba 26 bytů pro seniory. Příští rok bych rád předložil do rozpočtu Plzně rekonstrukci objektu v ulici Prostřední 48, kde by mělo vzniknout 22 nových bytů. V současné době se pracuje na vyhotovení stavebního povolení na akci s názvem Revitalizace Zátiší, kde by mělo vzniknout 190 bytů, z nichž určitá část bude věnovaná seniorům či zdravotně postiženým,“ vysvětlil Šlouf.

Všechno ale záleží na penězích. V současné době totiž neexistují státní nebo evropské grantové programy, které by město mohlo pro tento účel využít. V případě lokality Zátiší se bude jednat o investici ve výši 310 milionů korun.

„Je to demolice domků, které byly vystavěny v rámci poválečných reparací a jsou v havarijním stavu. Poté vzniknou nové komunikace, sítě a postaví se 18 nových domů zhruba o 195 bytech. Byl bych rád, kdyby se do rozpočtu města Plzně na příští rok podařilo uvolnit prostředky, aby se tato výstavba dala etapově zahájit. Jedná se přibližně o 120 až 150 milionů korun. Samozřejmě vše záleží na tom, zda zastupitelstvo města tuto investici schválí,“ doplnil David Šlouf.

Za jedenáct nových komunitních bytů v ulici U Jam zaplatilo město zhruba 21 milionů korun.

autoři: kos , jik
Spustit audio