Plzeň má unikátní mapu intenzity dopravy

24. červenec 2017

Plzeň zveřejnila mapu intenzity dopravy, ve které mohou lidé zjistit v hodinových intervalech zatížení plzeňských komunikací. Do aplikace se promítají aktuální uzavírky, omezení i další faktory. Je přístupná na webu a je dalším projektem chytrých řešení Smart City, která mají zpříjemňovat život Plzeňanům.

Podle ředitele správy informačních technologií Luďka Šantory lze v mapě pozorovat dopravní situaci hodinu po hodině, průjezdnost komunikace je označena barevně a očíslována stupni plynulosti 1 až 5. „Data v mapě zohledňují uzavírky, omezení, maximální kapacitu, obydlenost, statistiky pohybu vozidel a další," dodal Šantora.

Podle primátorova náměstka Pavla Šindeláře jsou data z mapy užitečná i odborníkům, kteří plánují zásadní dopravní stavby. „Aplikace přesně zobrazí, jak plánovaná uzavírka reálně zatíží okolní komunikace. Pokud se ukáže neúnosný vliv na dopravu, může se realizace odsunout nebo přizpůsobit," řekl Šindelář.

Na vývoji aplikace, který trval tři měsíce, spolupracovaly Západočeská univerzita, firmy IS-practice, EDIP a HSRS. „Nejtěžší bylo nalézt způsob, jak rozpohybovat statický dopravní model města do hodinových intenzit a jak tato dopravní data poskytnout uživatelům online ve webové aplikaci," řekl Karel Jedlička z univerzity. Podle Jiřího Bouchala z firmy IS-practice je plzeňská mapa intenzity dopravy unikátní. „Nevíme, že by podobná služba, která modeluje dopravní situaci do budoucna, počítá s uzavírkami na 1,5 roku dopředu a vizualizuje ji na internetu, byla jinde v Evropě," uvedl.

Mapa se bude nadále zdokonalovat. Plzeň bude od listopadu po tři roky se 13 partnery z EU spolupracovat na projektu, který se zaměří na modelování dopravy v reálném čase s využitím dat ze senzorů na světelných křižovatkách. Automatizovaná webová služba má hodiny dopředu modelovat dopravu při nehodách a velkých akcích.

zdroj: ČTK
Spustit audio