Plzeň ocenila nejlepší mládežnické sportovce za rok 2016

25. březen 2017

Akci každoročně vyhlašuje Nadace sportující mládeže pod záštitou primátora města. Nejlepší sportovci v kategoriích žactva a dorostu se letos vyhlašují již podvacáté. Tituly absolutních vítězů získali dva mladí nadějní sportovci Eliška Pechmannová a Filip Nepejchal.

Oceňovalo se v pěti hlavních kategoriích. Družstva žactva a dorostu, jednotlivci v kategoriích mladšího žactva, staršího žactva a dorostu.

Čtrnáctiletá Eliška Pechmanová uspěla v kategorii starší žactvo. Svěřenkyně Aerobik klubu LADY Plzeň se věnuje sportovnímu aerobiku již od svých osmi let a může se pochlubit řadou domácích i zahraničních ocenění. Mezi ně patří například bronzová medaile z mistrovství světa i Evropy v roce 2016 v kategorii koedukovaný pár nebo 2. místo na MS Aerobik groupe performance 2015 Martinik a mnoho dalších.

Dorostenecký sportovní střelec Filip Nepejchal zažil v roce 2016 velmi úspěšný rok. Člen plzeňského Rapidu se jako sedmnáctiletý zúčastnil olympijských her, stal se juniorským mistrem Evropy a navíc získal první místo na Světovém poháru v Baku.

Předána byla také Cena rektora Západočeské univerzity v Plzni, která se uděluje za skloubení sportovních a studijních výsledků. Tu z rukou rektora Miroslava Holečka převzal studen Gymnázia Plzeň na Mikulášském náměstí jachtař Jakub Dobrý.

Ocenění byli mladší a starší žactvo i trenéři

Kategorie mladšího žactva se každoročně vyhlašuje bez pořadí. Zde uspěli lukostřelec Daniel Bouřil, basketbalista Filip Karlíček a dvojice plavců Tomáš Chocholatý a Matěj Sladký.

Dalšími úspěšnými sportovci v kategorii staršího žactva byli zápasník Filip Jireš, triatlonista Matěj Marek, atletka Barbara Píchalová, rychlostní kanoistka Denisa Řáhová a obhájkyně loňského vítězství plavkyně Tereza Polcarová.

V kategorii nejlepší trenér převzali ocenění hokejový trenér Karel Trachta, trenér jezdectví Jan Stronner a trenérka mladých házenkářek Jaroslava Šmrhová.

Nejlepší akcí z programu TOP Junior Sport Plzeň, do kterého jsou zařazeny špičkové mezinárodní soutěže pro mládež, byl premiérově vyhlášen 5. ročník Mezinárodního vánočního basketbalového turnaje v Plzni, jehož pořadatelem je BK Lokomotiva Plzeň.

V mázhauzu plzeňské radnice zároveň probíhá výstava fotografií nominovaných spolu s jejich vizitkami, poháry i medailemi, které v loňském roce vybojovali. Akce trvá do 30. března.

autor: jnm
Spustit audio