Plzeň podpoří program na nákup slabikářů pro děti ve Středoafrické republice

24. červen 2016

Finančním darem ve výši 300 tisíc korun podpoří město Plzeň neziskovou organizaci SIRIRI, která ve Středoafrické republice realizuje program Škola hrou. Peníze by měly být využity na didaktické pomůcky a manuály pro učitele.

„Děti ve Středoafrické republice, která je zničena občanskou válkou a chudobou, potřebují hlavně učebnice, které budou mluvit jejich jazykem, a také učitele, kteří je dovedou motivovat. Na toto obojí se SIRIRI zaměřuje,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. Ten se o programu dozvěděl během setkání s Plzeňanem Vojtěchem Bílým, jenž působil v minulosti jako dobrovolník v roli učitele na škole ve středoafrickém Bozoum a od února letošního roku je ředitelem SIRIRI, členem týmu programu Škola hrou a realizátorem seminářů pro učitele ve Středoafrické republice.

SIRIRI na přípravě konceptu pracovala s tamními učiteli. Ti díky tomu vůbec poprvé dostali možnost vyučovat v rodném jazyce sango a nikoli ve francouzštině. Společnost vytvořila vzorový slabikář v sangu a další didaktické materiály a připravila vzdělávací program pro vytipované školy, nyní shání prostředky na jeho výrobu a distribuci, na školení učitelů a didaktické pomůcky. „Budeme potřebovat pomoci i s vyhodnocením a rozpracováním dalších etap, až děti slabikáři odrostou,“ řekl Vojtěch Bílý.

Vojtěch Bílý

Pro představu například za 20 tisíc korun je organizace schopna zajistit slabikáře pro 600 žáků, za částku 100 tisíc korun zajistit školení pro 60 učitelů atd.

Podle spoluautorky programu Ludmily Böhmové proběhl v roce 2015 projekt Škola hrou v pilotní škole v Bozoum, která má 750 žáků v 18třídách. „Ve třech prvních třídách dostalo celkem 170 dětí 75 slabikářů, 25 učitelů absolvovalo interaktivní semináře v souhrnném rozsahu 60 hodin a byly tam také realizovány dvě nástěnné didaktické kresby. Ověřili jsme si, že i v podmínkách extrémně chudé země lze pracovat se základními moderními pedagogickými postupy a pomůckami,“ uvedla Ludmila Böhmová.

Program má tři varianty od velmi ambiciózní až po velmi skromnou, v níž se počítá s tím, že se o jeden slabikář podělí v lavici tři děti. I podle toho je navržen formát učebnice.

Za projekt se osobně zaručil i nový plzeňský biskup Tomáš Holub. „Jsem přesvědčen, že jejich projekt čítanky, první v historii středoafrických nářečí, která nevychází pouze z memorování věcí, ale z pochopení logiky jejich místní řeči, je ideální způsob, jak nabídnout místnímu obyvatelstvu větší prostor pro svobodu a schopnost rozhodovat o sobě,“ uvedl.

SIRIRI o. p. s. je nezisková organizace orientující se jaké jediná společnost v České republice na rozvojovou spolupráci ve Středoafrické republice, založena byla v roce 2006. Ve spolupráci s misionáři realizovala za 10 let činnosti projekty v oblasti školství, zdravotnictví a zemědělství, které byly podpořeny částkou více než půl milionu euro. Většina darů pochází od drobných dárců z České republiky. Na činnost SIRIRI přispěla Česká rozvojová agentura při Ministerstvu zahraničních věcí České republiky částkou 370 tisíc euro.

autor: iko
Spustit audio