Plzeň připravila pro řidiče řadu změn v parkování

5. říjen 2017

Motoristé, kteří odstaví auto v centru Plzně, si od začátku října připlatí. Krajské město po letech zavedlo nové ceny parkovného. A novinek je daleko více.

Město je rozděleno do čtyř parkovacích zón. A je centrum, B, C, okolí centra, D Hamburk, Petrohrad a Roudná. V zóně A nově řidiči platí 20 korun za půl hodiny, 40 za hodinu, za druhou hodinu 50 a za třetí a každou další 100 korun. Kdo by chtěl takto stát v centru celý den, zaplatí tedy 1100. V zóně B stojí hodina 30, v zóně C 20 korun.

V ostatních zónách je hodina za 10 korunu a každá další je za stejnou cenu. Kdo platí plzeňskou kartou, platí méně. Do konce roku bude také možné platit parkovné bankovní kartou, a i to bude výhodnější.

Zvýšení cen parkovného vedení města argumentuje tím, že ceny za parkování se neměnily od 90. let. Nereagovaly tedy na inflaci a na rostoucí platy. Dalším důvodem je přeplněné centrum, kdy je potřeba uvolnit ulice, aby se auta více točila. To má zajistit především vysoká cena za parkování na náměstí a v jeho okolí. Město také přeřadilo některé ulice do jiných zón, tam kde je obtížné zaparkovat, ceny vzrostly. Naopak tam kde lidé neparkují, ceny klesly.

Změny vzbuzují rozporuplné reakce

Na změny reagují řidiči různě. Někteří si nepamatují, kolik parkování kde stálo a jiné cena zarazí a zdá se jim to přehnaně moc.

Další změny se chystají po dokončení odstavného bezplatného parkoviště na ploše autobusového nádraží. Hotové má být do konce roku. Hned potom vznikne zóna F, kde budou řidiči nově platit v ulicích od velké synagogy k autobusovému nádraží.

Město také od října zlevnilo ceny předplatitelských karet, které si kupují podnikatelé mající sídlo nebo provozovnu v Plzni - třeba karta v centru stála na rok 35 tisíc, nově 25 tisíc korun. Levnější je také předplatné parkování v parkovacím domě Rychtářka.

autoři: lum , jik
Spustit audio