Plzeň připravuje stavby v bývalých kasárnách a pivovaru Světovar

17. srpen 2017

Plzeň začala s přípravou stavby v bývalých kasárnách a pivovaru Světovar. Má tam vzniknout technologický park zaměřený na moderní technologie, robotiku a drony a také městský archiv. Jak na archiv, tak na centrum Dronet se rozbíhají projekční práce.

V areálu Světovaru měla původně stát takzvaná kulturní fabrika Evropského hlavního města kultury 2015. Z plánu ale nakonec sešlo, protože Plzeň nestihla na stavbu čerpat evropské dotace. Důvodem bylo to, že stavbaři tam v roce 2013 objevili ve stěnách a podlahách škodlivý korkodehet.

Ten byl odstraněn předloni. V budově, kde měla být původně jak kulturní fabrika, tak i městský archiv, vznikne po rekonstrukci technologický park se zaměřením na robotiku a drony. Halu s názvem Bratislava potom město využije pro archiv, zde půjde o úpravy a dostavbu.

Stavby vyjdou na několik stovek milionů

Stavby se budou podle náměstka primátora Pavla Šindeláře projektovat do jara a měly by vyjít každá asi na 100 milionů korun. Objekty mají vyrůst za jednu stavební sezonu. Na archiv město dotace nezíská, ale na technologický park o ně bude usilovat z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a z programu IROP na vzdělávání.

V dalších prostorách bývalých kasáren Světovar zastupitelé města schválili už v roce 2012 urbanistickou studii, ve které se počítalo s kombinací bytů, obchodů a kulturních objektů. Na třetině areálu proto budou bytové domy. První etapu už začal letos stavět místní developer BC Real. Podle Pavla Šindeláře už jsou dokončená čtyři patra a na podzim se tam mají lidé stěhovat.

Světovar je aktuálně v Plzni jednou z největších rozvojových lokalit na bydlení. V první etapě půjde o 72 bytů, které jsou už prodané. Podle ředitelky útvaru koncepce a rozvoje města Ireny Vostracké připravuje developer další etapu na sousedních pozemcích, které jsou ale soukromé, ne městské.

autoři: čer , jik
Spustit audio