Plzeň se připojila k podpoře projektu „Nesoudíme. Pomáháme“

25. září 2017

Tento projekt Hnutí pro život České Republiky je určený především ženám, které se neplánovaným otěhotněním ocitly v obtížné životní situaci a okolí nebo okolnosti je nutí k potratu. Odborné pomoci se jim dostane na Lince pomoci. Jen loni ji využilo 400 žen.

Projekt s názvem „Nesoudíme. Pomáháme“ poskytuje krizovou intervenci, psychoterapii, osobní konzultace, rozbor výsledků prenatálních vyšetření, doprovázení těhotenstvím, sociálně právní poradenství, ubytování nebo finanční a hmotnou výpomoc. A nejen to.

„Vždy je důležité zklidnit prostor. To znamená říct: Nevadí, že máte žádanku. Nevadí, že máte termín. Kdykoliv můžete odejít. Máte víc času, než si myslíte. Ty následky jsou v podstatě stejné, jestli se jedná o 8. nebo třeba 12. týden. Pokud mají přijít, přijdou. Je to jedno,“ řekla vedoucí projektu Jaroslava Trajerová a rovnou připojila jeden případ z poslední doby.


Projekt Nesoudíme. Pomáháme nabízí pomoc ženám, které čekají nečekaně dítě, aby se mohly rozhodnout skutečně svobodně.
Kontakt:
Linka pomoci
telefon: 800 108 000
poradna@linkapomoci.cz
(služby jsou poskytovány bezplatně)

„Mám konkrétní příběh klientky, která mi volala a říkala, že čeká třetí dítě a manžel jí řekl, že pokud si ho nechá, odejde od ní. A teď mi řekněte, co byste dělala? Bohužel třetí děti jsou nejčastěji potrácené děti. A často je to z kvalitních vtahů nebo dobrých rodin. Je to prostě problém,“ uvedla Trajerová.

Pomáháme ženám, které se dostanou do svízelné situace

Na Linku pomoci se obrací nejen ženy, které se rozhodují, jestli si dítě nechají, ale i ženy, které už interrupci nebo potrat prodělaly a potřebují se s tím vyrovnat. „Pokud žena podstoupí interrupci proti své vůli, jak já říkám, jde rozum proti srdci a vztah se rozpadá. Žena nenávidí sebe, partnera a vztah končí. Žena je doživotně zraněná. Bezprostřední léčba postabortivního syndromu jako posttraumatické stresové poruchy trvá 10 měsíců,“ vysvětlila Jaroslava Trajerová.

Město Plzeň se do projektu zapojilo hlavně z toho důvodu, aby o něm pomohlo rozšířit informace. A to je podle Jaroslavy Trajerové velmi důležité: „Princip je, aby každá žena věděla, že pokud se jí tohle stane, může zvednout telefon a zavolat. Je to skutečně nabízená pomoc, a to i pro zdravotníky, kteří nemají čas řešit sociální situaci pacientů.“

Projekt podporuje také Zdeněk Novotný, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. „Mě to velmi zaujalo. Ačkoliv oproti době minulé není těch potratů tolik, jsou i dnes ženy, které se dostanou do takové svízelné situace. Jsme zařízením, ve kterém tyto zákroky provádíme a mnohdy vidíme jejich reakci na již podstoupený výkon, kde dávají najevo lítost, že to udělaly, ale v té chvíli už je pozdě. Fakt, že vznikla iniciativa, která je schopná jim pomoci a třeba i vyřešit nějakou situaci, která je k tomu vedla, musíme jen vítat,“ uzavřel Zdeněk Novotný.

autoři: kos , jik
Spustit audio