Plzeň si připomene sedm významných dat novodobé historie

26. září 2016

Novým projektem 7 x ke svobodě, si v Plzni připomenou sedm dat v české historii, která by neměla být zapomenuta. Akce začala v září a bude pokračovat až do prosince. Na programu je čtení textů, happening nebo diskuse. Organizátoři chtějí připomenout například výročí narození Václava Havla, básníka Ivana Martina "Magora" Jirouse nebo státní svátky 28. října a 17. listopadu. Akci připravuje Centrum Johan, sdružení PaNaMo a Bezejmenná čajovna.

Prvním počinem projektu, se stalo páteční vzdání pocty českému undergroundovému básníku Ivanu Magoru Jirousovi k jeho nedožitým 72. narozeninám. Nejprve se mu na plzeňském mostě, který nese jeho jméno, položily květiny a potom proběhlo večerní čtení jeho textů.

„Rádi bychom vyzvali všechny, kdo mají rádi texty Václava Havla, aby se připojili k našemu čtyřiadvacetihodinovému čtení z jeho díla, k výročí jeho nedožitých 80. narozenin," řekla ČTK ředitelka spolku PaNaMo Marcela Mašínová.

Akce se bude konat u Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech, 4.-5. října od 12:00 hodin. Na čtení se zájemci musí předem zaregistrovat. Na čtení je každému vyhrazeno půl hodiny.

Jako další bude 28. října oslava vzniku samostatného Československa. V kulturním centru Moving Station se například uskuteční koncert, komentované prohlídky nebo čtení poezie. Návštěvníci se mohou těšit i na diskusi o demokracii.

Na večírek v Moving Station se mohou zájemci těšit 9. listopadu. Ten se bude konat na počest básníka Jirouse, v den pátého výročí jeho smrti.

Happening je, na Jirousově mostě, připravený na 17. Listopadu v Den boje za svobodu a demokracii.

Multimediální projekt Broken Words na kterém se podílí jeden z nejznámějších odpůrců čínského režimu, exilový spisovatel a básník Liao I-wu spolu s českými umělci jako jsou například plzeňský básník Ivo Hucl a umělci soustředění kolem skupiny DG 307 - skladatel a multiinstrumentalista Tomáš Vtípil, hudebník a básník Pavel Zajíček a filmařka Petra Bučková, se koná v Moving Station 10. prosince jako připomínka Mezinárodního dne lidských práv.

18. prosince, kdy uplyne pět let od Havlova úmrtí, bude projekt slavnostně zakončen derniérou kompozice Havlových aktovek Vaňku, člověče! V nastudování tvůrčího seskupení Druhé nástupiště.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio