Plzeň sledují stovky kamer a další přibydou

27. říjen 2015

Využívání kamer se ve městě osvědčilo. Více než stovka těchto zařízení patří přímo Plzni, sledují silnice, veřejná prostranství a také školy.

Pohybovat se po Plzni mimo jiné znamená ocitnout se na záznamu mnoha kamer. A není vůbec jednoduché je spočítat. Jen město dosud instalovalo 111 kamer, které sledují veřejná prostranství. Po celé Plzni je ale kamer mnohem více. Monitorují dění v bankách, hotelech, obchodech, čerpacích stanicích nebo v barech.

„Kamerami je pokryta podstatná část Klatovské, Americké, Slovanská, Plaská, Karlovarská. Kamery jsou umístěny na významných křižovatkách v sadovém okruhu a na dalších místech," řekl Josef Brůha ze Správy veřejného statku města Plzně, která kamerový systém buduje ve spolupráci s městskou správou informačních technologií a odborem bezpečnosti a prevence kriminality.

Další kamery jsou také před některými základními a mateřskými školami nebo na výpadovkách, kamery na Rokycanské a Plaské navíc umí číst i registrační značky aut. Kamerový systém ale nezahrnuje jen přímo Plzeň, monitorují i blízké okolí města, tedy Malesice, Lhotu a Litice.

Vše je řízeno z centra v budově policie na Klatovské třídě. Jakýsi centrální mozek kamerového systému se tam nachází na ploše zhruba 5 x 2 metry a tento prostor je takřka vyplněn monitory, které přenášejí obraz z různých kamer. Nesledují je ale jen policisté na Klatovské třídě, obraz z vybraných kamer se přenáší i do služeben městské policie, do dopravních podniků nebo do krajského sídla hasičů.

Kamerový systém bude město ještě rozšiřovat

„Kamery jsou v provozu nepřetržitě. Můžeme říct, že všechny kamery jsou nepřetržitě sledovány. Obsluha sleduje kamery online, ale záznam se uchovává ze všech kamer přibližně po dobu jeden měsíc. Zpracovatelem informací ze záznamu je výhradně policie ČR a městská policie," vysvětlil Josef Brůha.

Kamerový systém ale ještě není hotový, další kamery přibydou na Doubravce a v další etapě na Lochotíně. Více jich bude také u škol.

„Odbor bezpečnosti se snaží osazovat ta místa, která vykazují zvýšenou kriminalitu nebo zvýšené množství přestupků v oblasti veřejného pořádku," uvedl vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality Aleš Průša.

Noční videozáznam je problematický

Záznamy z kamer policie hojně využívá. Díky nim jsou policisté schopni aktuálně sledovat dopravní situaci ve městě a reagovat například vysláním hlídek. Videozáznamy pak mnohdy pomohou objasnit například dopravní nehodu a určit jejího viníka. Obtížné je to ale v noci. Kamery totiž nejsou opatřeny přímo nočním viděním a obraz tak nebývá moc kvalitní.

„Využívá se pouze osvětlení, které je v místech umístění kamery, to znamená pouliční osvětlení na křižovatkách, v sadech a podobně. V některých místech je s tím v noci problém," řekl Josef Brůha.

Při vyšetřování nehod nebo zločinů využívá policie i záběry z dalších kamer, které si do svých podniků instalují např. podnikatelé, takových kamer je ve městě nespočet. Když před rokem tři pachatelé přepadli bar v Pražské ulici, k jejich dopadení pomohly policii právě záběry z kamery v tomto baru a z kamery na nedaleké budově banky.

autor: lum
Spustit audio