Plzeň společně s krajem chce postavit akvapark za stovky milionů

8. únor 2018

Akvapark s odpočinkovým areálem v regionu v současnosti chybí. Představitelé Plzeňského kraje i města Plzeň vědí, že dotace EU na tyto projekty už nebudou. Připravují memorandum o společném postupu, jehož prvním krokem bude studie německé firmy.

Studie má být hotová do čtyř měsíců a určí nejlepší místo, druhy atrakcí, náklady na stavbu i na provoz, který by zajišťoval soukromý subjekt.

„Jsme jedno z mála krajských měst, kde centrum vodní zábavy chybí. Jsme země, kde jsou velmi atraktivní; není tu moře, není tu moc slunných dní. V centru by měly být také wellness, odpočinková zóna, masáže, sauny," uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Město může s krajem dohodnout více synergických efektů, například levnou či bezplatnou veřejnou dopravu.

První návrh memoranda už mají hejtman i primátor k dispozici, schvalovat ho mají rady kraje a města. Oba subjekty už jednaly s firmou, která staví a provozuje akvaparky a za 1,34 milionu korun zpracuje studii. „Hlavně nás zajímá, zda by se provoz, pokud bychom areál hradili z veřejných prostředků, obešel bez našich dotací," řekl hejtman.

Podle poradenské firmy by provoz od spuštění do konce životnosti areálu přišel na dvojnásobek prvotní investice. „Pokud se bavíme o jedné miliardě, tak provoz bude stát dvě miliardy, což není málo," uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký. Díky velké spádovosti se ale areál může sám uživit, pokud nebude megalomanský.

O akvaparku se bude diskutovat

O projektu se bude muset podle hejtmana vést veřejná debata. Chce, aby s postupem většinově souhlasila i opozice. ČSSD ho měla v roce 2014 na billboardech ke komunálním volbám, opoziční TOP 09 ho často prosazuje na zastupitelstvu.

Pro výstavbu areálu se zvažují dvě lokality - Lopatárna na Doubravce a Chotíkov směrem na Karlovy Vary. „V Chotíkově diskutujeme s obcí a teplárnou. Jedna z vizí je připojit ho ke spalovně, aby to mělo energetickou výhodnost," popsal Bernard. Na Lopatárně by muselo město koupit soukromé pozemky za 50 milionů Kč a je tam problém s dopravním napojením.

Akvapark za 600 milionů korun chtěl v letech 2013 a 2014 u průmyslové zóny Borská pole postavit ruský podnikatel z Karlových Varů. Předtím o něm tři roky jednala německá síť bazénů Aquamare. Poté, co Plzeň řekla, že se na provozu nebude podílet, už zájem neměli. Ve městě jsou nyní tři bazény, všechny vyžadují větší investice.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio