Plzeň společnosti Amadeus nemusí platit skoro 2 miliardy za OC Corso, rozhodl soud

5. květen 2016

Společnost Amadeus neuspěla se žalobou na město Plzeň kvůli údajnému zmaření projektu obřího obchodního centra na Americké třídě. Nepravomocně o tom rozhodl Okresní soud v Plzni. Společnost po městu za zmařený projekt a ušlý zisk požadovala 1,85 miliard korun.

Společnost chtěla peníze jako náhradu škody za obchodní komplex, který nemohla v centru města postavit. Lidé ho totiž odmítli v referendu a město se tak zavázalo proti stavbě podniknout všechny kroky. Podle soudce Lukáše Ludvíka se Plzeň nedopustila žádných nezákonných kroků a ani firmu nijak nepoškodila. „Žalobci se v řízení nepodařilo prokázat, že by žalovaný jakýmkoli způsobem jednal protiprávně, to znamená, že se žalovaný dopustil porušení nájemní smlouvy, že jednal v rozporu s dobrými mravy, respektive porušil předsmluvní právní povinnost a že jednal nepoctivě,“ zdůvodnil rozhodnutí soudu Ludvík.

Pozemek po bývalém plzeňském domu kultury, kde měl stát obchodní komplex developerské společnosti Amádeus Corso Americká

Město verdikt uvítalo a podle primátora města Martina Zrzaveckého se ukázalo, že vždy postupovalo správně. „V podstatě jsme jenom doložili to, že zastupitelé, ať už ti minulí nebo ti současní, rozhodovali vždy dobře," uvedl Zrzavecký s tím, že teď magistrát počká na další strategii společnosti Amadeus. "Je otázka, co bude dál. Samozřejmě vnímáme, že to není pravomocné rozhodnutí soudu,“ dodal. Ve sporu se zatím žádná strana neodvolala. Společnost Amádeus chce počkat na analýzu rozhodnutí soudu a doporučení svých právníků.

Amadeus chce Corso stavět. Čeká na územní rozhodnutí

Amádeus Plzeň nejprve oznámil, že s projektem končí. Koncem roku ale firma uvedla, že chce multifunkční komplex opět stavět. Požádala proto stavební úřad o vydání územního rozhodnutí a očekává od města souhlasná stanoviska. „Za klíčové považujeme, že zástupci města v průběhu soudního jednání opakovaně uvedli, že město nechce a nebude bránit investorovi ve výstavbě centra na jeho vlastních pozemcích na Americké ulici. Pokud tedy nešlo ze strany města o pouhý úhybný manévr, věříme, že se to potvrdí v novém územním řízení,“ uvedl na dotaz ČRo mediální zástupce společnosti Karel Samec.

Multifunkční projekt obchodního centra Corso Americká měl původně stát na místě, kde před lety býval kulturní dům DK Inwest. Dnes je obří plocha v centru města prázdná. Využívá se pouze jako parkoviště.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio