Plzeň vybudovala nové centrum pro sport, tanec a umění

22. listopad 2017

Máte kapelu a nemáte kde zkoušet? I takovou možnost nabízí nové Aktivity centrum v Plzni. Vzniklo přestavbou bývalé školy v Krašovské ulici na sídlišti Košutka. Jeho rekonstrukce vyšla skoro na 30 milionů korun.

„Ve všech třech pavilonech se rekonstruovaly rozvody, sociální zařízení, šatny, dveře, podlahy a podobně. Dalo by se říct, že zbyl jen plášť budovy a vše ostatní se zrekonstruovalo,“ popsal plzeňský radní David Šlouf. Práce zabraly rok a půl a teď jsou pavilony na hudbu, tanec a sport hotové.

„V pavilonu A je šest sálů zaměřených na taneční aktivity, v prostředním pavilonu je ještě jeden taneční sál a tři sály pro úpolové sporty. V posledním pavilonu se nachází víceúčelová sportovní hala pro badminton, volejbal, házenou, ale třeba i pro parkur či kolečkové brusle. Dále jsou zde dva menší sály, kde je hudební zkušebna a nahrávací studio,“ vysvětlil David Šlouf.

Právě ty byly z celého objektu nejdražší, řekl ředitel Obytné zóny Sylván Pavel Trefanec. „Je to místnost, která je nově vystavěná. Kolem je obrovská ocelová konstrukce, která drží veškeré tlumící panely tak, aby se šířil zvuk správně. Máme tady kompletní režii pro nahrávání včetně počítačů, equalizerů a mixážního pultu. Jsou tu bubny a klávesy. O kytarovém vybavení, které jsme si mysleli, že pořídíme, nám všichni řekli, že se nepůjčuje. Takže kytary si každý umělec přinese své.“

Svůj prostor tu najdou skupiny i jednotlivci

Aktivity centrum můžou využívat děti, mládež, dospělí i senioři. V současnosti je kapacita zaplněná zhruba ze 70 procent.

„Činnost probíhá v rámci pronájmu. To znamená, že se na nás můžou obrátit spolky, tělovýchovné jednoty i jednotlivci, kteří si mohou pronajmout jednotlivé sály, upravené i pro handicapované. V rámci našeho týmu budeme pořádat různé workshopy, besedy a další zajímavé činnosti,“ uvedla hlavní kreativní manažerka centra Ilona Křížková.

Některá zákoutí teprve na své využití čekají. „V jednom z prostorů plánujeme tak zvanou spontánní činnost neboli klub. Rádi bychom místnost vybavili zázemím pro děti, které například čekají na začátek nějakého kroužku a nechtějí trávit čas někde venku. Budou tu stolní a počítačové hry, připojení na internet nebo si tu děti můžou napsat domácí úkol a podobně,“ doplnila Ilona Křížková.

Aktivity centrum se veřejnosti představí tuto neděli 26. listopadu od 14 hodin. Připravená je komentovaná prohlídka objektu, taneční vystoupení i ukázky sportovních aktivit.

autoři: mkl , jik
Spustit audio