Plzeň začala projektovat pavilon pro slony v zoo

16. únor 2018

Odbor investic plzeňského magistrátu začal připravovat projekt pavilonu pro slony indické. Vyroste na 14 hektarech luk proti současnému areálu zoo. Expozice Sloni na Mži za zhruba 300 milionů Kč se připravuje deset let.

Projekt, který zpracovává pražská projekční firma, by měl být včetně stavebního povolení hotový za 1,5 roku. Pak se bude žádat o dotaci, která je podmínkou pro to, aby se město se zoo do stavby pustilo. „Teď budeme mít práci s projektem a v mezičase budeme číhat na nějaký dotační titul," uvedl ředitel Jiří Trávníček. Zoo bude na projektu spolupracovat, dodá projektantovi know-how a detaily.

Všechny pozemky pro sloninec už jsou vykoupené nebo vyměněné a byly svěřené do užívání zoo, příspěvkové organizaci města. Stavba má územní rozhodnutí. „Zpoždění nemá. Není žádný termín. Musí se vše perfektně připravit, aby to bylo dobře, a to chce svůj čas," uvedl Trávníček.

Samotná stavba, kterou ovlivní hlavně výběrové řízení, by trvala 1,5 až dva roky. Podle náměstka primátora Petra Náhlíka vzniknou samotné expozice na 12 hektarech. Sloni by měli mít 3,5 hektaru. Dále tam mají být orangutani, tapíři, ptáci a mnoho zvířat z orientální oblasti.

V Plzni budou sloni indičtí

Slony získá zoo bez problémů v rámci záchranného programu. „Zadarmo, odněkud, nám je přidělí evropský koordinátor chovu slonů. Po Evropě se množí od Prahy přes Berlín a Ostravu. Všude jsou slůňata. Ale sloninců je málo," uvedl Trávníček.

Vybudovat areál není jednoduché. Musí se upravit terén, přivést inženýrské sítě, odvodnit a oplotit. V Česku jsou slonince v Praze s desetihlavým stádem, v Ústí nad Labem, Ostravě, Zlíně a Liberci.

V zoo budou jen sloni indičtí, kteří jsou menší, klidnější, dají se lépe ochočit. Dorůstají výšky dvou až čtyř metrů a váží tři až pět tun. „Indický slon - to je pracovní, skoro domácí zvíře," uvedl. Podle Trávníčka bude v Plzni jeden samec - sloní býk a dvě až tři samice. „Jsme v Plzni, nejsme v Praze. Prostor i finanční náročnost je směrovaná na Plzeň. Nejsme tak bohatá zoo," uvedl. Africké slony plzeňská zoo nechce. Protože jsou nebezpeční pro lidi, jsou divocí a ohromní, dodal.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio