Plzeňané vyslali do Senátu Aschenbrennera, na Chebsku a Tachovsku obhájil mandát Nenutil

18. říjen 2014

Novým senátorem za Plzeň - město je Lumír Aschenbrenner. Kandidoval za ODS a Korunu Českou. Na Chebsku a Tachovsku obhájil svůj mandát senátor Miroslav Nenutil z ČSSD.

Lumír Aschenbrenner v rozhodujícím druhém kole senátních voleb dostal o 1400 více hlasů než jeho protikandidát z ČSSD, lékař a bývalý náměstek hejtmana Václav Šimánek.

Čtyřiapadesátiletý inženýr Aschenbrenner působí v politice více než 20 let a je starostou městské části Plzeň - Slovany. Obě funkce si chce ponechat. Jako senátor se chce Aschenbrenner zaměřit na více oblastí.

„Nechci se zaměřit na konkrétní oblast, chci se věnovat především zlepšení podnikatelského prostředí, zlepšení fungování státu a hlavně chci zlepšit postavení obcí v rámci ČR. Protože obce hospodaří lépe než stát, který je potom ještě ke všemu kontroluje.“

Druhé kolo senátních voleb poznamenala nízká účast a v Plzni přišlo do volebních místností jen 15,5 procent voličů.

Na Chebsku a Tachovsku obhájil senátorský mandát Miroslav Nenutil z ČSSD. Získal přes 55 procent hlasů a zvítězil tak nad soukromým zemědělcem Jiřím Dufkou z hnutí ANO. Nenutil bodoval zejména ve větších městech, Dufku podpořil voliči především ve venkovských sídlech.

Miroslav Nenutil chce ve svém druhém volebním období i nadále pracovat v ústavně-právním výboru Horní komory parlamentu.

Do hlasovacích místností Na Chebsku a Tachovsku přišlo 12 procent voličů.

Senátoři s mandátem od roku 2014 - Plzeňský kraj
autoři: Jindra Klímová , Milan Trnka
Spustit audio