Plzeňská charita získává koledníky na sociálních sítích

27. listopad 2015

Kampaň k náboru nových koledníků pro Tříkrálovou sbírku spustila Diecézní charita Plzeň. Použila k tomu sociální sítě a snaží se také spolupracovat se Západočeskou univerzitou v Plzni.

Facebookové stránky, videoklipy a spolupráce se Západočeskou univerzitou, to jsou moderní prostředky, které mohou pomoci získat další koledníky pro Tříkrálovou sbírku. Nově je začala využívat Diecézní charita Plzeň, která působí na území Plzeňského a Karlovarského kraje a na pomyslné mapě svého působiště má stále prázdná místa.

„Máme lokality, které vůbec nejsou pokryté. Především je to pohraničí, jako je Tachovsko, kde naši koledníci vůbec nejsou," uvedla Alžběta Kalábová z Diecézní charity Plzeň.

Přestože letos v lednu měli koledníci z Tříkrálové sbírky v Plzeňském a Karlovarském kraji více než tisíc pokladniček a vybrali rekordní 3 miliony 800 tisíc korun, byla plzeňská diecéze druhá nejhorší v celé republice.

„Co do počtu výtěžku myslím, že u nás souvisí počet koledníků a výtěžek. Dětí vždycky se najde docela dost z různých organizací, skautů, farností, ale vedoucí skupinky, kterému musí být víc než 18 let, tak ti se těžko hledají," postěžovala si Alžběta Kalábová.

Nová kampaň využívá potenciálu sociální sítě k oslovení velkého množství lidí

Diecézní charita proto spustila kampaň na nábor nových koledníků a zprovoznila i nové facebookové stránky. Na stránce Tříkralová sbírka Plzeňsko a Karlovarsko zveřejňuje charita děnně novinky z toho, co dělá a objevují se tam také fotky míst, kde se zrovna koledníci pohybují. Na facebooku přibývají i krátká motivační videa se známými osobnostmi a také se samotnými koledníky. Kampaň na sociální síti už sklízí ohlas, poměrně dost lidí obsah stránky sdílí.

„Například se nám minulý týden ozvali ze Žluticka pan starosta s hasičským záchranným sborem, protože tam sbírka doteď nefungovala, když někde v okolí nemáme žádného koordinátora, tak tu obec musíme přes různá papírování znovu zapojit a vyslat je do terénu," vysvětlila Kalábová.

Pomoct se rozhodla i plzeňská univerzita

Diecézní charita Plzeň kvůli Tříkrálové sbírce oslovila i většinu fakult ze Západočeské univerzity. Většina z nich také na výzvu reagovala, nabízely propagaci i možnost získat koledníky ve vyučovacích hodinách.

„Pozvali nás přímo do svých hodin s tím, že například z jedné sedmičlenné skupiny, kde jsme byli zvát koledníky, tak jsme získali dva nové vedoucí skupinky. Z hromadného emailu, který se poslal taky v rámci jedné katedry, tak se nám ozvalo dalších asi pět lidí, kteří by nám nějakým způsobem chtěli pomoci," doplnila Alžběta Kalábová z charity.

Tříkrálová sbírka se uskuteční v době od 2. do 14. ledna 2016 a Diecézní charita Plzeň i na ni chystá řadu novinek. Další informace jsou dostupné na stránkách Diecézní charity Plzeň nebo na jejich facebookovém profilu, popř. na facebookovém profilu Tříkrálové sbírky Plzeňska a Karlovarska

Plzeňská charita verbuje koledníky na sociálních sítích
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio