Plzeňská filharmonie bude hrát v Německu Dvořáka

Plzeňská filharmonie představí na čtrnáctidenním turné po Německu Dvořákovu symfonii Z Nového světa. Hudebníci budou postupně hrát v deseti městech v prestižních koncertních sálech. Šňůru zahájí 24. dubna v Lüdenscheidu a zakončí 4. května v Kielu.

Jak uvedl ředitel filharmonie Jan Motlík, má těleso připraveny tři různé programy, ale Dvořáka uslyší posluchači ve všech městech, protože Plzeňská filharmonie chce propagovat jeho hudbu.

Pod vedením dirigenta Jiřího Maláta zahrají filharmonici i díla Rimského Korsakova, Maurice Ravela, Johannese Brahmse a dalších autorů. Sólisty budou klavíristka Elena Margolina a kytarista Michael Tröstler.

Dirigent

Jde po dlouhé době o větší turné po Německu. Filharmonie tam sice často, ale jen na jednotlivé koncerty. Nyní bude vystupovat ve významných centrech a Jan Motlík doufá, že se podaří domluvit i další spolupráci do budoucna. Nasmlouvání koncertů v zahraničí je podle něj čím dál obtížnější, protože mezi českými i zahraničními orchestry je na mezinárodní scéně velká konkurence. Některé orchestry mají totiž tak velké dotace, že si mohou dovolit koncertovat za dumpingové ceny. Plzeňská filharmonie na nich musí něco vydělat.

Hudebníci

Filharmonie, ve které hraje 45 hudebníků, potřebuje ročně zhruba 17 milionů korun. Zhruba dvě třetiny hradí město Plzeň, zbytek si vydělává komerčními koncerty a natáčením.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio