Plzeňská filharmonie chystá velmi netradiční představení. Vidět ho můžete jen jednou

20. duben 2015

Ojedinělý a velmi netradiční zážitek čeká Plzeňany nebo návštěvníky Plzně 25. dubna od 20 hodin v DEPU2015. V industriálním prostoru se odehraje multimediální představení Plzeňské filharmonie s názvem Camera Machine - Krása nelítostných časů. Spojí se v něm muzika, zpěv, tanec i vizuální efekty. Dílo vzniklo přímo pro projekt Evropské hlavní město kultury 2015 a přímo pro prostory depa. V plánu je zatím pouze jedno uvedení.

„Skladba Camera Machine - Krása nelítostných časů vzniká neustále od podzimu minulého roku až doteď. S názvem přišla filharmonie, kterou jsem byl osloven, abych zkomponoval toto hodinové dílo, nebo multimediální dílo, s tím, že téma skladby by mělo být vývoj technologie, techniky moderních médií v dnešní době a postavení člověka v rámci těchto moderních médií. A zároveň i zamyšlení nad morálním a etickým postavením médií v dnešní době a stavem jednotlivce v rámci mediálního světa," takto představil skladbu její autor, česko-německý skladatel Roman Zdeněk Novák.

Součástí představení nebude pouze samotná skladba, budou tam i další prvky: „Je to takový můj záměr, že rád propojuji více hudebních i nehudebních složek. Nedělám to takto poprvé, už mám řadu takových kompozic, kde se vedle hudby, často i zpěvu, vyskytuje i mluvené slovo, soudobý tanec a občas i vizuální prvek. Tentokrát to bude vizuální art a zvukové pásmo, které vlastně bude celé dílo dokreslovat," vysvětlil Roman Z. Novák.

Kdo dále na díle spolupracuje?

„Já jsem hlavně zodpovědný za hudební složku. Vizuální složka se vytváří na institutu designu. Podílet se na tom budou recitátoři, mimo jiných i Miriam Chytilová a Otakar Brousek mladší. Dále tři pěvečtí sólisti (např. tenorista Martin Slavík), hudební režii má Sylva Smejkalová a choreografii převzala Bára Látalová z Prahy a Zdenka Brungot - Svíteková," doplnil Roman Z. Novák.

Diváci by podle něj neměli očekávat klasickou vážnou hudbu, měli by přijít zvědaví a otevření novým zvukům a vizuálním dojmům. Jedná se o soudobý projekt, takže i hudba je z 90 procent abstraktní.

Plzeňská filharmonie připravila pro Evropské hlavní město kultury ještě další dva unikátní koncerty. Z velkých a netradičních je to koncert Umělec a totalita, což budou dva podzimní koncerty - jeden v borské věznici ve spolupráci s Českým Nonetem a jeden bude na Fakultě umění a designu Ladislava Suttnara.

Připravuje se ještě koncert pod názvem Vodní hudba, což budou nově složené skladby jako parafráze na Vodní hudbu Georga Friedricha Händela.

autor: kos
Spustit audio