Plzeňská Měšťanská beseda láká na kulturními akcemi nabitý podzimní program

Na více než sto akcí pozve do konce roku plzeňská Měšťanská beseda. Největší centrum kultury ve městě chystá divadelní a filmová představení, koncerty, cestovatelské besedy, pořady pro děti i seniory či přímé přenosy baletu nebo koncertů vážné hudby. A v pestrém programu nechybí ani zahraniční umělci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měšťanská beseda v Plzni

Měšťanská beseda v Plzni | Foto: Monika Červená

„Pokud jde o divadlo, začínáme 28. září komedií Prolhaná Ketty s Mahulenou Bočanovou v hlavní roli. Diváci se mohou těšit také na představení Práskni do bot Divadla na Jezerce a Besídku Divadla Sklep,“ upřesňuje manažerka kulturních akcí v Besedě Hana Rendlová.

„V listopadu máme novinku s názvem Milostný trojúhelník, což je představení, které jeho protagonisté tvoří až na místě. V listopadu ještě uvedeme Jistě, pane premiére Divadla Bez zábradlí a Šest tanečních hodin v šesti týdnech se Chantal Paulin a Pavlem Křížem.“

Chybět nebudou ani koncerty. Na pódiu Besedy se vystřídají interpreti různých hudebních žánrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravovaných kulturních akcích v plzeňské Měšťanské besedě informuje Lukáš Milota

„Sezónu zahájí 24. září koncert Gabriely Demeterové. Nebude chybět ani tradiční koncert Ondřeje Havelky a Melody Makers, vystoupení Richarda Müllera, Mira Žbirky, Báry Hrzánové a také skupiny Čechomor, který opět zahraje Pomocným tlapkám.“

Výročí 40 let na scéně oslaví v Besedě Hana a Petr Ulrychovi, čtvrtstoletí s posluchači oslaví Věra Martinová a skupina Neřež vzpomene na Zuzanu Navarovou. Mezi vrcholy sezóny budou patřit koncerty zahraničních umělců.

„9. listopadu tu bude Maceo Parker, jazzová saxofonistická legenda, se svojí sedmičlennou doprovodnou kapelou. V klubu Buena Vista zahraje kapela Grandmothers of Invention, což jsou původní spoluhráči Franka Zappy,“ říká Ivan Jáchim, šéf společnosti, která Besedu provozuje.

Hororové filmy i taneční zábava

Speciální program chystá i kino Beseda. Budou to například přenosy koncertů Berlínské filharmonie, představení moskevského baletu, ale také například cyklus filmů s názvem V hlavní roli strach a hrůza.

„Budou tam zastoupeny jak velmi zajímavé nové filmy - třeba švédský horor o upírech Ať vejde ten pravý - až po různé starší filmy ze 60. a 70. let,“ dodává Jáchim.

Velmi oblíbené cestovatelské besedy mají v programu také své místo.

„Program doplňují dva větší festivaly – Mezinárodní den alpinismu a Kolem světa, který bude celý cestovatelský cyklus zakončovat. Na 17. listopadu se nám také podařilo domluvit s Radkem Jarošem a Honzou ‚Trávou‘ Trávníčkem, že nám přijedou představit svoji expedici K2,“ dodává Hana Rendlová.

Na své si přijdou i starší generace. „Kromě tradičních tanečních večerů pořádáme jedenkrát za měsíc v pátek od šesti hodin ve spolupráci s Krajskou radou seniorů Plzeňského kraje koncerty – první bude na konci září Matouškův Swingband a v listopadu Malá muzika Nauše Pepíka.“

Děti se mohou těšit na víkendové programy. V sobotu to bude buďto film, karneval nebo předčítání dětských knih, v neděli pak na pravidelné pohádky.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme