Plzeňská radnice chystá novou vyhlášku proti hazardu. Ta dosavadní nefunguje

26. květen 2017

Novou vyhlášku o regulaci hazardu připravuje plzeňská radnice. Ukázalo se, že ta současná je nefunkční. Napadl ji u soudu jeden z plzeňských podnikatelů, kterému město nepovolilo hernu v Gerské ulici. A uspěl.

Plzeň má vyhlášku o regulaci hazardu od roku 2013. Na jejím základě vznikl seznam 120 adres, kde herny smějí být. Podle někoho je omezení dostatečné, podle někoho je hazardu ve městě stále moc.

Podle zastupitele Michala Vozobuleho radnice proti hazardu bojuje nedostatečně. „Plzeň je dnes největším městem hazardu v České republice, protože má povoleno nejvíce hazardních míst. Navíc od poslední vyhlášky byl sice nejprve mírný pokles, ale od určité chvíle neustále počet povolených přístrojů roste. Peníze do veřejného rozpočtu dostáváme pořád stejné, takže hráči v Plzni stále hrají. Nová vyhláška je potřeba, protože ta současná prostě nefunguje,“ řekl Vozobule. Zároveň uvedl, že by byl pro úplný zákaz hazardu v Plzni. A podle něj by město mělo nastavit k hazardu nulovou toleranci, jako mají například Jihlava nebo České Budějovice.

Řešením by měla být zlatá střední cesta

Zastupitel Plzně Pavel Šrámek si myslí, že nulová tolerance není dobrý nápad: „Každý extrém je špatný. Nějaká regulace či omezení by být mělo, ale absolutní nula je špatně. Je potřeba najít zlatou střední cestu.“

Zastupitelstvo města Plzně by mohlo novou vyhlášku proti hazardu schvalovat v říjnu. Podle primátora Martina Zrzaveckého bude odpovídat novému zákonu o loteriích. „Vyhláška bude více systémová. Měla by obsahovat lepší parametry, kde mohou být provozovány herny a kde nikoliv, a důležité je, aby vyhláška měla celoměstskou působnost. Oproti té stávající, kdy městské obvody navrhovaly samostatně řešení a město je většinově přijalo, tady bude fungovat obrácený postup. To znamená, že město navrhne pro celou aglomeraci pravidla, která budou platit na území celého města,“ vysvětlil Zrzavecký.

V současnosti je v Plzni přes dva tisíce hracích automatů. Město má z jejich provozu ročně zhruba 150 milionů korun.

autoři: kos , jik
Spustit audio