Plzeňská radnice chystá prodej vybraných obsazených městských bytů

21. únor 2006
Tento pořad

Radnice v Plzni chce od ledna příštího roku prodávat městské byty, ve kterých žijí nájemníci a nabízí jim, aby se přestěhovali. Zatím se jedná asi o stovku bytů, jejichž nájemníci opakovaně odmítli byt koupit. Radnice už začala nájemníkům rozesílat dopisy. Město nájemníkům nabízí nastěhovat se do domů, které ve vlastnictví města zůstanou. Pokud město byt, ve kterém nájemníci žijí, prodá, pak nový vlastník přejímá dosavadní smluvní vztahy.


Ladislava Kovářová z bytového odboru uvedla, že nájemníkům, kteří už třikrát nepřistoupili na koupi bytu, magistrát nabízí výměnu bytu. Zaručuje jim stejnou výši nájemného i dobu nájmu. Dosavadní byt by přitom mohli vyměnit za rovnocenný včetně vybavení.

Pokud město byt, ve kterém žijí, prodá, pak nový vlastník přejímá dosavadní smluvní vztahy. Nový vlastník musí převzít dosavadní nájemní smlouvu. Lidé by si však měli dát pozor, aby s novým majitelem nepodepsali smlouvu, která pro ně bude nevýhodná. Stejně tak by neměli nájemníci přijít o bydlení ani v případě, že by nový vlastník potřeboval byt pro sebe nebo pro rodinu. Musí totiž zajistit rovnocenný náhradní byt.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio