Plzeňská výstava představuje slavnou malířskou školu v Mnichově

V Plzni začala jedna z nejvýznamnějších výstav tohoto roku. Jmenuje se Mnichov - zářící metropole umění. Je jedním z hlavních projektů Evropského hlavního města kultury 2015. Představuje umělce, kteří prošli slavnou malířskou mnichovskou školou na přelomu 19. a 20. století. Ve výstavní síni Masné krámy je k vidění více než sto děl od 43 umělců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavní síň Masné krámy Západočeské galerie v Plzni připravila výstavu Mnichov - zářící metropole umění

Výstavní síň Masné krámy Západočeské galerie v Plzni připravila výstavu Mnichov - zářící metropole umění | Zdroj: ČTK

„Jedno z nejcennějších děl pochází od člena pověstné avantgardní skupiny Der Blaue Reiter Alexeje von Jawlenského. Je to Zátiší se svatým obrazem. Dílo je pojištěno na 50 milionů korun,“ říká Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Dalším mimořádným dílem je desítky let ztracené Umučení svaté Ludmily od Gabriela von Maxe. Teprve minulý rok se obraz objevil na aukci v Maastrichtu, kde byl zakoupen newyorským galeristou. Ten obraz zapůjčil na plzeňskou výstavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeňská výstava představuje slavnou malířskou školu v Mnichově. Natáčela na ní Jana Kosová

Na výstavě jsou zastoupeni mimo jiné mnichovští malíři Lovis Corinth, Franz von Defregger, Ludwig Dill, Alfred Kubin, Wilhelm Leibl, Franz von Lenbach, Gabriel von Max, Carl von Piloty, Franz von Stuck nebo Fritz von Uhde.

Z českých autorů jsou vystavena díla například Jana Autengrubera, Václava Brožíka, Adolfa Hoelzela, Eugena von Kahlera, Georga Karse, Ludvíka Kuby, Lva Lercha, Emanuela Krescence Lišky, Luďka Marolda, Alfonse Muchy, Carla Thiemanna či Joži Úprky.

Díla jsou zapůjčena z 31 světových galerií. I to vysvětluje, proč příprava výstavy trvala čtyři roky.

„Čtyři roky trval badatelský výzkum. Samotné výstavě předcházelo též dlouhé vyjednávání,“ uvádí Ivana Jonáková, kurátorka výstavy.

„Výstava ukazuje zajímavý kontext spolupráce českých a německých umělců světové úrovně, kteří se potkali v Mnichově. Naprosto tedy přesahuje lokální kontext a tím pádem je zajímavá pro zahraniční návštěvníky,“ dodává programový ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Výstava Mnichov - zářící metropole umění potrvá v plzeňské výstavní síni Masné krámy až do 6. dubna.

Výstavní síň Masné krámy Západočeské galerie v Plzni připravila výstavu Mnichov - zářící metropole umění | Foto: ČTK

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme