Plzeňská zoo láká na jedinečné nosorožčí miminko

7. březen 2017

I ve zvířecím světě najdeme celebrity. Jednou z nich je Růženka, nosorožčí slečna, která se před měsícem narodila v plzeňské zoo. Tato zahrada nejen že jako jediná u nás nosorožce indické chová, ale po Marušce odchovala už druhé mládě.

Nosorožčího novorozence si mohou návštěvníci plzeňské zoologické zahrady prohlédnout od března. Zoo totiž pro veřejnost nově otevřela pavilon nosorožců. Samička, která se narodila 5. února, se na žádost dětí pojmenovala Růženka a zájemci ji mohli prozatím sledovat jen na internetu přes webovou kameru.

Podle ošetřovatelky Lenky Doksanské je Růženka čilá a aktivní. Momentálně váží okolo 80 kilogramů. Mládě denně vypije kolem 20 litrů mateřského mléka a přibere 1 až 1,5 kilogramu. Kojená by měla být přibližně do jednoho a půl roku. V současné době zkouší lízat i vitamínovou kaši, kterou dostává její matka Manjula. Ve třech měsících k mléku postupně přibyde pevná strava.

Samec by mohl mládě zabít

Kvůli případnému nebezpečí se zatím nosorožčí slečna a její otec Baabuu ještě nesetkali. „Kdybychom je k sobě pustili, pravděpodobně by ji Baabuu zabil. Ve volné přírodě spolu totiž nosorožci nežijí. Samec se se samicí setkává pouze na páření a samice se následně o mládě stará sama,“ vysvětlila Lenka Doksanská.

Mluvčí zoo Martin Vobruba zároveň požádal návštěvníky, aby při prvních návštěvách v nejbližším zhruba měsíci zachovali klid a ohleduplnost, aby si samice Manjula, která měla dva měsíce úplného klidu, zase zvykla na plný provoz v pavilonu.

autor: lum
Spustit audio