Plzeňská zoo má novou expozici, návštěvníci si tam budou moct sáhnout na ryby

23. září 2016

Novou expozici Mokrý svět otevřela plzeňská zoologická zahrada. Ta odkazuje na historii a tradici rybářství a rybníkářství v České republice. Na nádvoří historického statku Lüftnerka, v horní části zoo, bude několik druhů ryb ve třech velkých dubových kádích. Ty budou moct návštěvníci nejen pozorovat, ale i se jich dotknout.

„Naším cílem je přiblížit některé ryby návštěvníkům, a zejména dětem, doslova na dosah. Proto vznikla tato expozice. Děti si mohou do dřevěných kádí sáhnout a při troše štěstí se vystavených rybek i dotknout," řekl tiskový mluvčí plzeňské zoo, Martin Votruba. Ve vodě jsou barevní koi kapři, karasi či perlíni. Všechny informace o expozici poskytne doplňující tabule.


Areál zoologické zahrady v Plzni můžete navštívit v období:
listopad-březen: denně od 9:00-17:00
duben-říjen: denně od 8:00-19:00

Plzeňská zoo nabízí spoustu variant, kde se mohou návštěvníci setkat s vodním světem a jejími obyvateli. Například v tropických akváriích nebo v jedinečné expozici Česká řeka, která vznikla v roce 2008. Soustava více než deseti akvárií představuje tok řeky Úhlavy od pramene v úbočí hor do nížinného rybníku. Řeka je rozdělena do čtyř rybích pásem, ve kterých žijí desítky rybích druhů. Nedílnou součástí jsou i velmi oblíbené vydry. Poslední a nejatraktivnější částí řeky je rybník, kde si mohou lidé prohlédnout štiky, candáty, okouny, kapry či velké sumce.

V Plzni má rybníkářství svoji tradici zakořeněnou hluboko v historii. Velký Bolevecký rybník i s celou boleveckou soustavou vznikl kolem roku 1460, a je dokonce starší než slavná třeboňská rybniční soustava.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio