Plzeňská zoo po zimě znovu otevřela expozici Česká řeka

31. březen 2011

Po dlouhé zimě je v plzeňské zoo znovu otevřena expozice Česká řeka v jarním a letním režimu. Jedinečná venkovní expozice formou naučné stezky přibližuje život v jednotlivých pásmech typické české řeky od jejího pramene až k ústí. K vidění jsou kapři, štiky, pstruzi, užovky, raci a desítky dalších živočichů. Expozici doplňuje mnoho kamenů, pařezů, větví, kořenů a živých rostlin. Více informací zjišťovala Martina Klímová u pracovníka plzeňské zoo Františka Hykeše.

Jako vzor pro Českou řeku posloužila blízká Úhlava, podle které byla modelována většina situací expozice. Sumce, kapitální štiky i kapry mohou návštěvníci pozorovat z nadhledu, podhledu i z očí do očí. Česká řeka se skládá ze soustavy nádrží a akvárií o celkovém objemu zhruba 300 m3 vody. Největší akvárium představuje rybník o objemu 150 m3 vody, je pro lidi průchozí a je vybudován na 42 pilotech.

Vybudování expozice Česká řeka stálo více než 10 milionů korun. Ve čtyřech rybích pásmech řeky, která začíná malým šumavským vodopádem, se návštěvník seznámí s říční faunou od perlorodek, raků, pstruhů, vyder a užovek až po velké sladkovodní ryby. Akvária prvních tří stupňů jsou spojena protékajícím potůčkem, čtvrté, obří akvárium - rybník, má vlastní filtrační systém. V akváriu si mohou návštěvníci také prohlédnout tři bílé sumce. Od 1.dubna začne plzeňská zoo opět s komentovaným krmením vyder. O víkendu a svátcích vždy ve 13 hodin a o prázdninách pak každý den.

autor: mkl
Spustit audio