Plzeňské Malesice trápí záplavy na polích u řeky Mže. Může za to navýšení jezu

15. únor 2018

Plzeňský obvod Malesice mívá občas vlastní nechtěný rybník. Nebo spíš jezero. Kvůli navýšení jezu na řece Mži vzlíná na okolních loukách a polích spodní voda a na zemědělské půdě už dokonce občas přistávají labutě. Zaplavená a tím pádem poničená je několikahektarová plocha.

Jez nechala zvýšit loni v létě o 40 centimetrů firma WB Mills, která ho vlastní. Stejně jako vodní elektrárnu a mlýn. Problémy se záplavami začaly až teď, když přehrada Hracholusky vypustila do Mže víc vody, aby měla rezervu před jarním táním. „Zhruba před 14 dny protékalo cca 30 kubíků, což bylo pořád množství vody, které v minulosti záplavy nezpůsobovalo.“ vysvětlil starosta Malesic Miroslav Cudlman.

Zároveň se voda z polí nemůže vrátit zpátky do řeky, přestože Mží proudí jen kolem deseti kubíků vody za vteřinu. „Zřejmě jsou to spojené nádoby a voda zůstává stát na těch polích, protože je ve stejné úrovni jako hladina nad jezem,“ vysvětlil Miroslav Cudlman.

Plzeňské Malesice trápí záplavy na polích u řeky Mže. Může za to navýšení jezu o 40 centimetrů, které nechal udělat jeho majitel kvůli vodní elektrárně

Malesice tedy oslovily majitele firmy. „Pan Widla říká, že k rozlití na lukách docházelo každý rok. To ale není pravda. Docházelo k tomu, když byl velký odtok z Hracholusek. Řekněme každých pět let, když přehrada přestala pobírat množství vody,“ uvedl starosta Cudlman.

Situaci řeší i Povodí Vltavy

Správcem Hracholusek i řeky Mže je Povodí Vltavy, závod Berounka. Ten vyšel Malesicím vstříc a bude je informovat pokaždé, když se odtok z přehrady zvýší. Zároveň, jak dodal ředitel Miloň Kučera, pracuje Povodí na aktualizaci matematického povodňového modelu: „V Malesicích necháme přepočítat hladiny v tomto matematickém modelu a zjistíme, co nám nová kóta na jezu udělá s rozlivem.“

Výsledek pak poskytne Povodí Vltavy magistrátnímu odboru stavebně správnímu, který zjistil, že stavba není povolená a nařídil ji odstranit. Jenže firma WB Mills na poslední chvíli podala žádost o dodatečné povolení stavby.

„Má to pro nás ten důsledek, že probíhající řízení o odstranění stavby musíme přerušit a musíme zahájit řízení o dodatečném povolení,“ řekl vedoucí stavebně správního odboru Jan Kaisler. Na snížení jezu tedy hned tak nedojde, protože k dodatečnému povolení musí majitel jezu sehnat celou řadu vyjádření a podkladů. To může ale podle Jana Kaislera trvat i několik měsíců.

Majitel firmy WB Mills přislíbil, že se telefonicky k celé věci vyjádří. Pak ale opětovně nezvedal mobilní telefon.

autoři: kos , jik
Spustit audio