Plzeňské sady zase zdobí pestrobarevné lavičky

28. květen 2015

Schůzku nebo rande v Plzni si i letos lidé mohou dát třeba u barevných laviček v sadovém okruhu. Dobročinné lavičky opět pomohou hendikepované mládeži.

Sadový okruh kolem plzeňského centra zdobí už podesáté pestrobarevné lavičky. I letos si je koupily různé firmy nebo organizace. Místní klub rotariánů tak v rámci své veřejně prospěšné činnosti získává peníze pro hendikepovanou mládež. Barva a motivy na devíti lavičkách jsou opět dílem studentů Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni. S nápadem prodávat sponzorům barevné lavičky a získávat tak peníze pro hendikepované děti a hendikepovanou mládež přišel v roce 2006 Rotary Club Plzeň Beseda.

„To byl právě návrh jedné z členek našeho rotary clubu, která v zahraničí obdobný projekt viděla a ten nápad vznikal postupně. Jakým způsobem co nejlépe začlenit ten projekt do města tak, aby byl užitečný i lidem. Tím projektem by mohly být právě lavičky," řekl prezident Rotary Clubu Plzeň Beseda Jiří Čížek.

Plzeňským rotariánům se za deset let prodejem laviček podařilo získat přes dva miliony korun. Sponzory si shánějí sami. Za tu dobu se na projektu podílelo také okolo šedesáti studentů.

„Vytvoříme určité množství návrhů, zhruba tak okolo čtyřiceti, padesáti a sponzoři si potom vybírají z této kolekce návrhů motiv, který je zaujme," vysvětlila Markéta Kohoutková z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Peníze z prodeje laviček zajišťují asistenty pro mladé vozíčkáře

Výtěžek z pestrobarevných plzeňských laviček získává sdružení Help me. Prostředky používá na projekt vyhledávání asistentů pro mladé vozíčkáře, jdou na zabezpečení putovního tábora. Zaplatí se tím náklady na ubytování a stravování. Už druhým rokem navíc část výtěžku získá také sdružení ProCit, které se věnuje dětem s poruchou autistického spektra.

„Z minulého ročníku jsme použili výtěžek na zakoupení interaktivní tabule a v letošním roce je odložíme na konto veřejné sbírky a budeme díky dalším donátorům čekat, až se tam nastřádá částka na zakoupení další interaktivní tabule," popsala využití peněz předsedkyně sdružení Irena Vítovcová.

Dobročinné lavičky zůstanou v Plzni před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje opět až do podzimu.

autoři: sch , lum
Spustit audio