Plzeňskému kraji se daří recyklovat téměř 94 procent stavebního odpadu

23. březen 2017

Zbourali jste komín a zbytky cihel pak odvezli do lesa na cestu? Taková nerozvážnost vás může přijít až na 50 tisíc korun. Stavební odpad totiž nepatří do lesa, ale do recyklačních center. Specializované firmy pak dokáží ze suti vyrobit v uvozovkách nový stavební materiál.

„Recyklované kamenivo horších kvalit je možné použít na násypy a zásypy lesních cest a podobně. Čím vyšší kvalita recyklovaného kameniva, tím je to plnohodnotnější náhrada přírodního kameniva. Poté už lze materiál aplikovat například v konstrukcích pozemních staveb, jako zásypové materiály nebo spodní vrstvy pod dálnice,“ vysvětluje vědeckovýzkumná pracovnice při stavební fakultě ČVUT v Praze Tereza Pavlů.

Řada stavebních firem už recykláty běžně používá, především jako podklad pro silnice. Díky zbytkovému pojivu může mít dokonce recyklát lepší vlastnosti než v uvozovkách nový materiál. Oslovení plzeňští architekti ale zkušenost s použitím recyklovaných materiálů nemají. Za několik let ji ale podle Terezy Pavlů zcela jistě mít budou.

„Zhruba kolem 25 procent nové výstavby od roku 2020 bude muset být z recyklovaných materiálů. V tuto chvíli proto, vzhledem k tomu, že se věnuji i výuce nových studentů, architektů i projektantů na stavební fakultě ČVUT, se snažím studentům toto říkat a informovat je o všech možnostech jaké dnešní doba nabízí,“ dodává Pavlů.

Za odvoz odpadu na nesprávné místo hrozí vysoké pokuty

Plzeňský kraj patří mezi regiony s vysokým využitím stavebního a demoličního odpadu. Znovu se použije skoro 94 procent. Je otázka, na kolik za to můžou hrozící pokuty, pokud odpad odvezete tam, kam nemáte. Fyzické osoby můžou zaplatit 50 tisíc, firmy pak až 50 milionů korun. A v historii už tak vysoké tresty skutečně padly. Nicméně, také se oceňuje. Třeba díky projektu Neskládkuj a recykluj.

„Oceňujeme nejlepší ukládku na recyklačním centru například v Blovicích, Domažlicích či Rokycanech. Oceňujeme využití recyklátů po jednotlivých recyklačních centrech, takže například ze Stříbra, z Tachova nebo Valchy. Pak vyhlašujeme absolutního vítěze, který v obou směrech, jak příjem nebo uložení odpadu k nám na recyklaci, tak opětovné využití recyklátu, získá v součtu nejvíc tun. Letos je firma ŽSD a.s., která u nás uložila a zároveň využila dohromady v součtu 14 tisíc tun odpadu a recyklátu,“ říká Petra Kaldová, ředitelka společnosti AZS98.

autor: jnm
Spustit audio