Plzeňskou fakultní nemocnici překvapila zpráva NKÚ

24. listopad 2017

Úřad ve své souhrnné tiskové zprávě uvádí, že plzeňská nemocnice, pražská Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice Ostrava nakoupily během tří let léky za pět a půl miliardy korun bez zadávacího řízení. A za shodné léky a zdravotnické prostředky navíc platily rozdílné ceny. Přitom první dílčí zpráva o výsledcích kontroly vyznívá pro Fakultní nemocnici Plzeň pozitivně a uvádí jen formální nedostatky.

Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu například vyplývá, že všechny tři nemocnice často kupovaly léčiva přímo od výrobců nebo distributorů jen na základě objednávek. Fakultní nemocnice Plzeň měla třeba loni nakoupit léky od více než 200 dodavatelů, ale písemnou smlouvu uzavřít jen se 34.

Vedení Fakultní nemocnice Plzeň je tiskovou zprávou NKÚ velmi překvapené a říká, že údaje, které v ní jsou, jsou špatně interpretované a vytržené z kontextu. Nesprávně porovnané jsou podle nich i ceny léků. Například co se týče zmíněných 34 uzavřených smluv z dvou set, měl by podle nemocnice NKÚ dodat, že zmíněných 34 dodavatelů představovalo 95 procent celého objemu léků. Ve zbytku, což byly drobnější zakázky, jde podle managementu nemocnice o některé léky, které je nemocnice skutečně nucená pořídit bez výběrového řízení.

Může to být u specializované léčby, kterou je nutné zahájit okamžitě a nečekat na výsledky tendru. Může se to stát i v mezidobí, než se podaří vysoutěžit nového dodavatele. Anebo například existuje jen jeden výrobce nebo dodavatel a ten často není ochotný se do vyhlášených veřejných zakázek přihlašovat. Což jak dnes řekl ředitel nemocnice Václav Šimánek, pacienta nezajímá. Potřebuje léčbu a úlevu od bolesti a na lék má právo, protože platí zdravotní pojištění.

Jeden lék rozdílná cena? Ne, podle nemocnice jen chybný výklad

Zpráva NKÚ dále uvádí, že za shodné léky a zdravotnické prostředky platily nemocnice rozdílné ceny. Například u antibiotika Amikacin byl rozdíl až desetinásobný, stálo 82 korun, ale i 820 korun. Podle Václava Šimánka ale zpráva NKÚ léky nesprávně porovnala. Fakultní nemocnice Plzeň uvedla cenu 820 korun, což je cena celého jednoho balení. Je v něm deset ampulí po 82 korunách. A jiná nemocnice uvedla 82 korun, ale myslela tím právě jen jednu jedinou ampuli. Takže to je ten desetinásobný rozdíl.

Podle vedení nemocnice je na tahu ministerstvo zdravotnictví coby zřizovatel. Ministerstvo už k celé věci vydalo tiskovou zprávu. V ní nemocnice v některých kritizovaných bodech brání a říká, že léky opravdu není vždy možné nakupovat ve veřejných zakázkách. Zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu se teď podrobně zabývá.

autoři: kos , jik
Spustit audio