Plzeňskou katedrálu čekají největší opravy za 100 let

9. duben 2016

100 milionů korun na největší rekonstrukci za 100 let. Plzeňská diecéze chce v katedrále sv. Bartoloměje opravit díry po střelbě z 2. světové války. O dotaci usilují i další církevní památky v kraji.

„Je tam potřebná rekonstrukce, elektroinstalace, osvětlení, vnitřní výmalba, pak restaurování mobiliáře, vybudování WC pro návštěvníky koncertů a zpřístupnění krovů katedrály,“ vyjmenovává plánované změny v katedrále sv. Bartoloměje mluvčí Plzeňské diecéze Jan Grajcár. Podle něj jde o největší opravy plzeňské dominanty za posledních 100 let.

Správa chce obnovit celé průčelí katedrály, i prostor kolem populárního andělíčka, Plzeňáky nazvaného Vošahlík. Rekonstrukce se ale zaměří hlavně na interiér katedrály. „Je třeba, aby se už konečně zacelily jizvy po válce, protože se tady 6. května, kdy Američané osvobodili Plzeň, střílelo. A ty stopy po střelbě jsou tady pořád,“ připomíná události z konce 2. světové války Emil Soukup, farář katedrály sv. Bartoloměje v Plzni. „Němci tady měli hlásku a Američani, kteří parkovali u katedrály, je chtěli zneškodnit. Pro věřící, kteří sem přišli na bohoslužbu, to byl šok,“ líčí, jak se lidé stali svědky střelby v kostele.

V blízké budoucnosti by se ale mohli věřící dočkat spíše komfortu. Kromě toalet v severní části kostela by zde měly být i vyhřívané lavice. Na půdě kostela by pak měla vzniknout výstava, která se shodou okolností váže také k druhé světové válce. Tehdy byly totiž zabaveny a roztaveny zvony na zbraně. Součástí expozice budou úlomky starých zvonů a fotografie z výroby těch nových.

O dotace žádá i jezuitský klášter v Klatovech a kostel Nanebevzetí v Plaském klášteře

Celkem tři památky plzeňské diecéze usilují o nově vyhlášené evropské dotace, které jsou určené na opravy národních kulturních památek a památek UNESCO. Dohromady žádají o více než čtvrt miliardy korun. Plzeňská katedrála a Jezuitský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce chtějí na opravy získat každý zhruba 100 milionu korun. Opravy z evropských peněz by chtěla Plzeňská diecéze získat také na kostel Nanebevzetí v Plaském klášteře.

Pokud bude diecéze s žádostí o dotace úspěšná, začne rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje příští rok a potrvá do roku 2019. Více o chystaných opravách si poslechněte v reportáži Lukáše Miloty.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio