Plzeňskou radnici zdobí dětské obrázky s hasičskou tematikou

17. listopad 2017

Kdy zavolat 150? Na to se ptá už tradiční výtvarně-vzdělávací soutěž v Plzni. Hasiči učí plzeňské školáky správně používat tuto tísňovou linku. Děti jim na oplátku posílají obrázky s hasičskou tematikou.

Když si obrázky prohlédli organizátoři soutěže, dostala je na stůl odborná porota. Vítězné obrázky pomohli vyhodnotit studenti a studentky ZČU, ze kterých se v budoucnu stanou pedagogové výtvarné výchovy.

Soutěž měla dvě kategorie - mladší a starší žáci. V každé ocenila porota šest soutěžících. Nejhezčí obrázek v mladší kategorii namalovala žákyně druhé třídy Kateřina Zíková z 28. ZŠ v Plzni. Z výkresů od žáků čtvrtých a pátých tříd porotu nejvíce zaujal ten od Tomáše Sklenárika z 15. ZŠ v Plzni.

Při požáru jsou důležité linky 150 nebo 112

Na zásadní otázku, podle které dostala soutěž své jméno, tedy Kdy zavolat 150, odpověděl Tomáš Urban z operačního střediska hasičů v Plzni: „ Číslo 150 svádí k tomu volat ho k hasičským výjezdům, což je majoritně požár. Dopravní nehody a technické pomoci také zajišťují hasiči, ale většinou je k tomu potřeba součinnost další složky. Tam už je na zvážení, zda nezavolat linku 112 a nepředat si potřebné informace v rámci celého Záchranného integrovaného systému. Určitě nikdo nic nezkazí, pokud zavolá linku 150 nebo 112. Důležité je při volání pomoci uvést co se stalo a kde se to stalo, aby se daly vyslat síly a prostředky na místo události.“

Obrázky z letošního ročníku soutěže Kdy zavolat 150 jsou až do konce listopadu vystavené v prvním patře plzeňské radnice.

autoři: lum , jik
Spustit audio