Plzeňský centrální obvod musel pro ztráty a nálezy najít další desítky metrů čtverečních

31. leden 2015

Plzeň řeší v současné době zapeklitou nerudovskou otázku: Kam s ním? Respektive kam s nimi. S věcmi, které lidé nosí do ztrát a nálezů. Nově je totiž města musí skladovat tři roky. Dosud to bylo půl roku. V Plzni má ztráty a nálezy na starost třetí, tedy centrální obvod. Změně, kterou přinesl nový občanský zákoník, už se přizpůsobil.

Peněženky, klíče, doklady, mobily, deštníky, ale i kočárky nebo jízdní kola - lidé přinášejí nejrůznější věci nalezené na nejrůznějších místech a vzhledem k prodloužené skladovací době se budou na úřadě hromadit. Místostarostka Jaroslava Maříková ze strany Občané patrioti z toho má obavy: "Ty věci jsou různé hodnoty a tím, jak čas běží, hodnotu ztrácejí. Je problém, jestli se potom dají nějakým způsobem prodat nebo musíme platit jejich likvidaci." Zároveň nebylo vůbec jednoduché najít na úřadě nové prostory. Dosud byly ztráty a nálezy v jedné místnosti o 50 metrech čtverečních. "V současné době jsme kromě této místnosti uvolnili ještě dvě garáže, které jsme měli, a skladovací suterénní prostor. Uvidíme, jak vystačíme. Zatím je to novinka, samozřejmě těch prostor je potřeba mnohem více, než jich bylo. Doufáme, že tyto prostory budou stačit.", doplňuje Jaroslava Maříková.

Ztráty a nálezy tedy teď budou mít pro sebe 200 metrů čtverečních. Garáže a suterén bylo potřeba vyklidit a změnu najít místo na věci, které v nich byly uskladněné, vysvětluje Jaroslava Maříková: "Cpeme to tak, aby se to vešlo, dům samozřejmě není nafukovací. Doufáme, že se třeba ta lhůta nějakým způsobem zase upraví, nevím, jestli zpátky na půl roku, ale tři roky se mi zdá opravdu hodně." A navíc, podle vedoucího organizačního oddělení Petra Kolesy, nalezených věcí stále přibývá - v roce 2013 to bylo 1200 nálezů a v roce 2014 už to bylo 1560 nalezených věcí. Pokud to jde, snaží se úřad najít majitele ztracených věcí, říká Petr Kolesa: "Nejvíce v případech, když jsou tam peníze, a měli jsme takto hodně peněz. Teď jsme našli klíče od automobilu mercedes, ten klíč stál 70 tisíc korun, na dálkové ovládání a s alarmem, tak pán potom úplně tleskal".

Co by místostarostka Jaroslava Maříková doporučila městům, která teprve budou nové skladovací prostory hledat: "To není jen o metrech, ale také o kvalitě těch prostor, protože v nálezech jsou třeba věci z papíru nebo textilu a to znamená, že prostory nesmí být vlhké, aby to tam neplesnivělo".

Ve ztrátách a nálezech se občas objeví i zbraně nebo drogy, například marihuana nebo extáze. Ty úřad rovnou předává policii. Mezi kuriózní nálezy, které kupodivu dosud nenašly své majitele, patří například invalidní vozík nebo tři zubní náhrady. Před pár lety se ve Ztrátách a nálezech ocitl dokonce živý had škrtič, ten nakonec skončil v teráriu zoologické zahrady.

autor: kos
Spustit audio