Plzeňský fotbalový stadion má první z rohových věží

31. srpen 2016

Plzeňský fotbalový stadion ve Štruncových sadech, na němž hraje Viktoria Plzeň, dostává po letech rekonstrukcí a postupných úprav finální podobu. Klub včera otevřel jednu ze dvou rohových věží, které staví na vlastní náklady. Město, které je majitelem stadionu, do jeho rekonstrukce investovalo v posledních pěti letech stamiliony korun.

Čerstvě dokončenou severní věž stadionu včera slavnostně otevřela ministryně školství mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Právě její resort, pod který spadá oblast podpory sportu, se podílel na realizaci celého projektu.

Severní věž nabídne podle mluvčího klubu Václava Hanzlíka zázemí zejména pro práci s mládeží - místo pro klubovou akademii, ubytování pro mladé talenty a administrativní prostory.


V současnosti čítá kapacita stadionu 11 692 míst k sezení. Stadion v současnosti splňuje nejpřísnější kritéria pro pořádání mezinárodních zápasů na klubové i národní úrovni. V roce 2015 byl tento sportovní areál zvolen nejlepším českým stadionem. Komfort pro fanoušky ještě zvýšila poslední fáze rekonstrukce hlavní tribuny a plánovaná dostavba věží v rozích stadionu.

„Práce s mládeží je pro nás jedním z klíčových pilířů a jsme rádi, že můžeme nyní nabídnout našim mladým hráčům naprosto špičkové zázemí a umožnit jim ideální podmínky pro sportovní i osobnostní růst," řekl předseda výboru spolku Viktoria Plzeň - fotbal Petr Žitek.

Podle majitele klubu Tomáše Paclíka je otevření nových prostor pro práci s mládeží důležitým krokem k zajištění úspěšnosti klubu i v budoucnu. Do konce roku klub dokončí také stavbu jižní rohové věže Doosan Areny, kde budou stravovací zařízení a lékařské, fyzioterapeutické a rehabilitační služby pro mládežnická družstva klubové akademie.

Opravy a rekonstrukce stály téměř 500 milionů korun

Na jaře 2011 město Plzeň spustila opravy stadionu, který vznikl v 50. letech minulého století. Záměrem bylo, aby vyhovoval požadavkům na domácí nejvyšší ligu i pro utkání evropských pohárů. Stadion má po rekonstrukci místa pro téměř 11 700 diváků. Postupně se odstranily valy pod ochozy zastaralých nekrytých tribun a na jejich místě vyrostly nové tribuny. Po zrušení atletického oválu se trávník posunul blíž k hlavní tribuně. Poslední úpravy se letos týkaly hlavní tribuny. Ty skončí na podzim.

Zleva předseda občanského sdružení Viktoria Plzeň Petr Žitek, ministryně školství Kateřina Valachová a majitel FC Viktoria Plzeň Tomáš Paclík slavnostně otevřeli severní věž na plzeňském fotbalovém stadionu

Radnice investovala do oprav stadionu téměř 500 milionů korun. Do Štruncových sadů se kvůli rekonstrukci nevešli plzeňští atleti, ti jej museli opustit. Město tedy postavilo stadion nový právě pro atlety. Jeho výstavba vyšla přes 100 milionů korun. Náklady na stavbu rohových věží Hanzlík neuvedl, už dříve se mluvilo o desítkách milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio