Plzeňský i Karlovarský kraj vyhlásí druhou vlnu kotlíkových dotací

20. červenec 2017

Druhá vlna kotlíkových dotací se blíží. Na podzim ji spustí Plzeňský kraj a lidé při ní budou moci vyměnit za ekologičtější zhruba 2 400 kotlů. V Karlovarském kraji se vlna rozjede už tento měsíc.

V takzvané kotlíkové dotaci krajské úřady v několika vlnách rozdělují evropské peníze z programu Životní prostředí. Do všech regionů připutovalo nebo ještě připutuje devět miliard korun. Cílem je snížit znečištění, které způsobují zastaralé kotle.

Pokud si lidé pořídí nový zdroj topení, mohou dostat až 85 procent nákladů, tedy od 70 do 120 tisíc. Jsou kotle, které za pár let už nebudou povolené a dotace tak může lidem pomoci vyřešit tuto situaci, pomůžou hlavně těm, kteří by na nový kotel neměli.

V Plzeňském kraji bylo v první vlně rozděleno přes 250 milionů korun na více než dva tisíce kotlů. Největší zájem byl o tepelná čerpadla, dále na kotle na uhlí a biomasu, nebo samostatně na uhlí nebo biomasu. Druhou vlnu kraj vyhlásí v září. V září a říjnu bude organizovat v obcích besedy s občany, žádosti budou zájemci podávat do 30. října. Kraj předpokládá, že 231 milionů korun vystačí na 2 400 kotlů. Do roku 2020 vyhlásí kraj ještě jednu vlnu.

Na druhou vlnu dotací se připravuje také Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji v první vlně kraj přišlo 625 žádostí, druhou vlnu zatím region nespustil. Kvůli ní se sejde příští týden mimořádně krajské zastupitelstvo. Výzvu kraj chce vyhlásit 28. července a žádosti začne přijímat 30. srpna od 14 hodin.

Podání žádosti bude tentokrát možné jen elektronicky. Lidé pak můžou požádat o automatický kotel na uhlí a biomasu, plynový kotel, kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Rozdíl oproti první vlně bude ten, že žadatelé nebudou muset měnit okna nebo dělat jiná mikroenergetická opatření.

Podrobné informace najdou zájemci na internetových stránkách Státního fondu životního prostředí nebo na stránkách krajských úřadů Plzeňského a Karlovarského kraje.

autoři: lum , jik
Spustit audio