Plzeňský kraj bude v nově sestavené sněmovně zastupovat 11 poslanců

23. říjen 2017

Výsledky sněmovních voleb nejsou jen procentuální zisky pro tu kterou stranu. Voliči svými hlasy rozhodli i o novém složení Sněmovny. Tedy, kdo bude nově poslancem, kdo svůj mandát obhájil a kdo už dál ve Sněmovně zasedat nebude.

Kdo se nakonec stane poslancem, se může ještě změnit. A to, pokud se některý ze zvolených poslanců kvůli dalším funkcím vzdá svého mandátu, ve prospěch svého stranického kolegy.

Plzeňský kraj bude mít, stejně jako v minulosti 11 poslanců. Jen jejich stranické složení bude jiné. Vítězné ANO mělo tři poslance Miloslavu Rutovou, Jana Volného a Pavla Šrámka, nově bude mít 5 zástupců. Pavel Šrámek neobhájil mandát, Miloslava Rutová a Jan Volný obhájili, dalšími poslanci za ANO budou Karla Šlechtová, Barbora Kořanová a Kamal Farhan.

Zklamaní jsou poslanci ČSSD, naopak nadšení jsou Piráti

ČSSD měla tři poslance, pokračuje jen Milan Chovanec; Igor Jakubčík a Václav Votava ve Sněmovně končí. Ze dvou komunistických poslanců pokračuje Jiří Valenta, Karel Šidlo neuspěl. Ve Sněmovně nebudou dál ani zástupci TOP09 Marek Ženišek a Jaroslav Lobkowicz, který nekandidoval. Nově budou ve Sněmovně zástupci Pirátů Lukáš Bartoň a SPD Jana Levová.

ODS zastupoval dosud Vladislav Vilímec, kterého ale nově nahradí jiní dva poslanci z této strany. Voliči vykroužkovali lídryni ODS Ilonu Mauritzovou a Martina Baxu, který je v současné době náměstkem plzeňského primátora a zároveň náměstkem hejtmana. Na otázku, jak vyřeší případný souběh funkcí, odpověděl zprávou: „Do PS jsem kandidoval s cílem podpořit kandidátku ODS, nikoli jako její lídr. Díky velké podpoře voličů, jíž si velmi vážím, jsem takto nečekaně uspěl a musím nyní zvážit všechny varianty. Poradím se též s kolegy ve vedení městské i krajské organizace ODS, kteří mi dali důvěru, jak dále postupovat."

Karlovarský kraj budou zastupovat noví poslanci

Karlovarský kraj měl stejně jako v minulém období pět poslanců. Z těch současných ale to nebude nikdo. Dosud ve Sněmovně seděli zástupci ANO Roman Procházka a Zdeněk Soukup, komunista Jaroslav Borka, sociální demokrati Josef Novotný a Markéta Wernerová. Nově to budou tři zástupci ANO - Jana Vildumetzová, Dan Ťok a Věra Procházková, za SPD uspěla Karla Maříková a za Piráty Petr Třešňák.

autoři: lum , jik
Spustit audio