Plzeňský kraj chce vylepšit kvalitu vody v přehradě Hracholusky

15. prosinec 2017

Vodní nádrž každé léto znečišťují sinice, kvůli kterým je v části přehrady omezené koupání. Kraj proto ve spolupráci, Povodím Vltavy a odbornými firmami připravuje studii, která označí znečišťovatele a navrhne, co je nutné udělat, aby voda v přehradě byla čistější.

Nádrž Hracholusky plní v Plzeňském kraji několik funkcí. Hracholusky byly stavěny i proto, aby bránily povodním. Na druhé straně jsou i průmyslové podniky, které využívají vodu z přehrady a také je tu samozřejmě rekreační potenciál,“ řekla krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová.

Právě turistický potenciál je kvůli znečištění zmenšený. Podle hydrobiologa z Povodí Vltavy Jindřicha Durase jsou největším problémem sinice: „Pro růst sinic je nejdůležitější fosfor. Ten pochází především z odpadních vod měst a obcí, kam se dostává z myček nádobí a samozřejmě fekálií.“

Povodí Vltavy dokončí v březnu podrobný roční monitoring povrchových vod a analýzu, z jakých přítoků Mže se do Hracholusek nežádoucí látky dostávají. Hydrobiolog Jindřich Duras upozornil, že fosfor a další látky se do vody dostávají i při takzvaném odlehčování, o kterém se dosud moc nemluvilo.

Změna je nutná

„Jakmile přijde déšť, města mají spoustu zpevněných ploch, což je samozřejmě špatně. Voda steče velkou rychlostí do kanálu, vezme sebou odpadní vody, které tam zrovna tekly a vypustí vše prostřednictvím tzv. odlehčení do řeky. Je to zcela legální, protože nemůžeme nechat čistírnu odpadních vod na konci vytopit, musí být někde pojistka,“ popsal Jindřich Duras.

Tato zjištění využijí odborné firmy pro zpracování odborné studie. Ta má být hotová do konce příštího roku. Z ní bude jasné, kdo přehradu špiní a hlavně, co se s tím dá dělat. Řešením mohou být například úpravy kanalizací nebo další opatření.

„Omezování zpevněných ploch, podpora zelených ploch, podpora stromů, které dokážou vodu zachytit a odpařovat, nebo zelené střechy. Pokud chceme situaci zlepšit, musíme zároveň zlepšit hospodaření s dešťovou vodou,“ nabídl další řešení hydrobiolog Jindřich Duras.

autoři: lum , jik
Spustit audio