Plzeňský kraj hledá provozovatele lékařské pohotovosti

22. srpen 2017

Plzeňský kraj hledá nového provozovatele lékařské pohotovosti pro děti i dospělé na následující tři roky. Nadlimitní veřejná zakázka zahrnuje i zubní pohotovost. Za provoz pohotovosti zaplatí kraj o několik desítek milionů víc než v předchozích letech.

Zatímco ve stávajícím tříletém období kraj za službu zaplatil přes 50 milionů korun, cena nové zakázky je skoro 140 milionů korun. „K výraznému navýšení dojde proto, že na dvou místech v Plzeňském kraji tuto službu dosud zajišťovala naše organizace Zdravotnická záchranná služba. Teď předpokládáme, že za stejné peníze to bude zajišťovat jiný poskytovatel. Dalším důvodem je, že lékaři i sestry chtějí navýšení své odměny,“ vysvětlila krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

V minulých třech letech nebyl žádný prostor pro to, aby se lékařům a sestrám zvýšila odměna za pohotovostní služby, neboť částka, která vzešla ze soutěže před čtyřmi lety, byla pevná. Lékaři a sestry to ale po kraji žádali, protože rostou mzdy v nemocnicích. Vedení kraje doufá, že schválená částka zakázky by mohla být i nižší. Vše se ale bude odvíjet od nabídek uchazečů.

Kvůli velkému objemu finančních prostředků bude zakázka rozdělená do několika částí

Ze zákona je kraj povinen zajistit pohotovostní služby na svém území, což zahrnuje lékařské, lékárenské i zubařské pohotovosti. „Ke konci roku končí smlouvy se všemi smluvními poskytovateli zdravotních služeb vybranými v předcházejících soutěžích. Kvůli poměrně velkému objemu finančních prostředků byla nová veřejná zakázka rozdělená na devět částí, a to na Tachov, Bor, Planou, dvě v Sušici a tři v Plzni podle obvodů a zvlášť pohotovost zubní,“ uvedla Stárková.

Hejtmanství předpokládá, že výsledky výběrového řízení bude znát zhruba za měsíc a půl. Nový provozovatel povede lékařkou pohotovost v letech 2018–2020.

autoři: mkl , jik
Spustit audio