Plzeňský kraj investuje příští rok 1,5 miliardy korun

4. prosinec 2012

Téměř pětimiliardový návrh rozpočtu schválila na svém prvním zasedání nově zvolená Rada Plzeňského kraje. Konečné slovo budou mít zastupitelé 17. prosince. Nejvíce finančních prostředků poputuje do dopravy - na výstavbu Západního okruhu kolem Plzně a mostu na Jateční ulici. Dotace autobusovým a vlakovým dopravcům pak dosáhnou částky 860 milionů korun.

Navrhovaný rozpočet počítá s příjmy ve výši 4,759 miliardy korun a výdaji zhruba o 200 milionů korun vyššími. Historicky nejvyšší rozpočet kraje je sestaven jako schodkový. Kraj si ale nebude půjčovat, těch 208 milionů korun, které chybí na příjmové stránce, dofinancuje z vlastních zdrojů a úspor. "Dobrá zpráva pro kraj a jeho občany, že ani pro příští rok se nemíníme zadlužovat," řekl hejtman Milan Chovanec.

Více než 1,2 miliardy korun půjde do silničního hospodářství. Dokončovat se bude západní okruh Plzně nebo nový most v Jateční ulici v Plzni. Peníze půjdou ale také na opravy silnic. Hejtmanství při investicích jednoznačně upřednostňuje akce spolufinancované Evropskou unií.

Kromě investic hejtmanství zaplatí také přes 850 milionů korun na zajištění dopravní obslužnosti. „Nebudou se pro příští rok rušit žádné linky, nebo jen velmi omezeně, ale celkový rozsah zůstává zachován“, ujistil Milan Chovanec. Ve výdajích kraj ušetří další peníze na příklad na provozních výdajích, které pro příští rok oproti letošku o desetinu sníží. Snížit by se měly i náklady na projekt Bezpečný kraj nebo na krajské zastupitele.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio