Plzeňský kraj kvůli pokutě za stavbu klatovské nemocnice žaluje stát

24. květen 2016

Plzeňský kraj podá do konce května správní žalobu na ministerstvo financí. Důvodem je vyměřená pokuta za údajné chyby při čerpání dotací na stavbu klatovské nemocnice. Včera o tom rozhodli radní.

„Podle rozhodnutí ministerstva financí měl Plzeňský kraj platit 98 milionů korun a k tomu lze započítat i případné penále z prodlení ve výši dalších 100 %. My se domníváme, že rozhodnutí ministerstva financí je špatné a neopírá se o relevantní údaje," komentuje hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Ministerstvo financí se k věci nechce vyjadřovat, dokud žalobu neobdrží. Podle Šlajse ji kraj podá buď v pátek nebo v pondělí příští týden.

Penále měl kraj zaplatit za chyby při výběru stavitele a za překročení víceprací už v roce 2014. Tehdy se částka pohybovala řádově ve stovkách milionů korun. Ministerstvo financí poté, co se kraj odvolal, pokutu snížilo na 97,8 milionu korun.

Monoblok nemocnice, která je druhým největším zdravotnickým zařízením v Plzeňském kraji, se otevřel v roce 2012. Náklady na jeho vybudování dosahovaly výše 1,4 miliardy korun, z toho skoro 450 milionů kraj čerpal z evropských dotací. Výběrové řízení na stavbu bloku vyhlašovala ODS v roce 2008 a stalo se předmětem sporů s ČSSD, která měsíc poté vyhrála krajské volby. Audity, které si ale kraj nechal zpracovat, žádná pochybění neprokázaly.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio