Plzeňský kraj má nový hejtmanský řetěz

14. září 2016

Zákon o krajích hovoří o tom, že hejtman má právo užívat při významných příležitostech závěsný odznak, nebo také jinak řečeno řetěz hejtmana. Plzeňský kraj byl jedním z pravděpodobně čtyř krajů, které tento závěsný odznak neměly. Nyní už je hejtmanský řetěz Plzeňského kraje na světě. Pochází z dílny šperkaře a pedagoga Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Petra Vogela


Symbolika okresů:
Domažlicko je zobrazeno siluetou náměstí Míru s dominantou Domažlické věže.
Plzeň-jih zobrazuje silueta barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích.
Klatovsko zobrazuje střed města s jeho dominantou Černé věže a farního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a Sv. Ignáce.
Plzeň-město představuje silueta části náměstí Republiky s katedrálou Sv. Bartoloměje.
Plzeň-sever představuje silueta Mariánské Týnice.
Rokycansko symbolizuje silueta části Masarykova náměstí s kostelem Panny Marie Sněžné a morovým sloupem.
Tachovsko představuje silueta kostela Nanebevzetí Panny Marie s částí městského opevnění.
Celou sestavu okresů uzavírá pole s vyobrazením územního celku Plzeňského kraje s rotundou Sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci.

„Hlavní motiv hejtmanského řetězu je spolu se státním a krajským znakem zobrazení soustavy osmi polí oválných formátů představujících sedm okresů a jedno vyobrazení územního celku Plzeňského kraje. V každém jednotlivém okresu jsou spolu s územní mapou vybrány motivy siluet významných památek, stěžejních chrámů, kostelů, městských věží, hradeb a náměstí,“ popisuje hlavní části řetězu autor Petr Vogel. Hejtmanský řetěz je vyroben ze stříbra klasickými zlatnickými technikami, z části galvanicky zlacený. Jeho celková váha je 937 gramů.

Šperkař, medailér a pedagog Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU doc. M.A. Petr Vogel složil absolutorium v roce 1993 na VŠUP Praha, obor Kov a šperk, u prof. V. K. Nováka. V letech 1994 až 2007 pracoval na VŠUP jako odborný asistent a od roku 2007 působí na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, kde je v současné době vedoucím ateliéru Design kovu a šperku. Umělecká díla Petra Vogela jsou zastoupena v mnoha českých a zahraničních sbírkách, jmenujme například Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Moravskou galerii Brno, Sammlung Dr. Heidi Dr. Karl Bollmann v Rakousku či Gallery Helen Drutt ve Philadelphii. V bohatém výčtu jeho prací najdeme vedle řady pamětních medailí, plaket či ocenění například děkanský řetěz Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni (2015), pomník Ladislava Sutnara v Plzni (2014) nebo pečetní prsten prezidenta České republiky (2005).

autor: iko
Spustit audio