Plzeňský kraj navštívil prezident Miloš Zeman

27. leden 2017

Netradiční dny má za sebou Plzeňský kraj. Už počtvrté přijel do regionu prezident Miloš Zeman. Navštívil krajský úřad, Třemošnou, Planou, Konstantinovy Lázně, Domažlice a Kdyni. Diskutoval s regionálními politiky, podnikateli nebo žáky. Občany měst a obcí besedoval o vážných i nevážných tématech, podepsal se do pamětních knih. Často chválil nebo vtipkoval.

První den navštívil Třemošnou na severním Plzeňsku, tu prezident pochválil za nízkou nezaměstnanost, podivil se ale, že přijel do prvního města, které nemá náměstí. Při debatách s lidmi prezident odpověděl na všechny otázky. Například řekl, že nebude vetovat úplný zákaz kouření v restauracích.

Velké naděje vkládá hlava státu do nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oceňuje na něm tři věci. „ Za prvé je proti ilegální migraci, za druhé je proti Islámskému terorismu a za třetí nesnáší novináře,“ uvedl Zeman.

Při návštěvě Škody JS prezident uvedl, že vidí budoucnost v jaderné energetice, při návštěvě domažlického učiliště žákům řekl, že je dobře, že se rozhodli pro technické obory, protože tím, podle něj, navazují na tradice nejprůmyslovější země Evropské unie.

Den druhý - Domažlice

Na domažlickém učilišti ho žáci přivítali chodským koláčem a v krojích, při besedě došlo na hodně témat. Po teroristických útocích v Paříži nebo Berlíně mu nevadí, když se Češi budou více ozbrojovat. „Domnívám se, že za velmi přísných podmínek, zkoušek, psychotestů a podobně. Má mít každý právo držet legální zbraň. Ostatně i má manželka vlastní pistoli,“ řekl prezident.

Během návštěvy dostal prezident Zeman mnoho dárků, žáci domažlického učiliště mu vyrobili šachy, funkční rádio nebo popelník. I prezident přivezl dárky, třeba dětem v dětském domově v Plané, a to plyšového slona jménem Bimbo.

Sladká vzpomínka Konstantinových Lázní

V Konstantinových Lázních prezident vzpomínal na dívku, kterou tam potkal před 55 lety: „Přemýšlel jsem, zda ji ještě někdy navštívím, ale odpověď zní ne. Chci si uchovat vzpomínku na mládí.“ Starosta obce Karel Týzl ho ale překvapil tím, že mu oznámil, že jakási nejmenovaná, velmi zachovalá paní mu tam zanechala květinu. Prý pro, aby si na ni po těch 55 letech vzpomněl. Dojatý Zeman to za velkého potlesku okomentoval: „Jsem rád, že na mě nezapomněla.“

Na setkání s prezidentem Zemanem přišli lidé, kteří ho podporují, kteří s ním souhlasí nebo byli zvědaví na jeho názory. Odpůrců bylo minimum. V Kdyni dva, kteří pískali a na setkání v Třemošné přišli čtyři lidé s červenými kartami.

autor: lum
Spustit audio