Plzeňský kraj podporuje zřizování víceúčelových sportovišť

Deset milionů korun rozdělili radní Plzeňského kraje obcím a institucím na budování víceúčelových hřišť. Hejtmanství podpořilo 15 projektů na výstavbu nových hřišť s umělým povrchem nebo na rekonstrukci povrchů tělocvičen a sportovních hal. V rozpočtu pro letošní rok kraj vyčlenil původně osm milionů korun, zbývající peníze hodlají radní získat z přebytku hospodaření.

Program na výstavbu hřišť s umělým povrchem patří k jednomu z nejúspěšnějších dotačních programů kraje. Dlouhodobý projekt zahrnuje každou obec, kde je kompletní základní škola a měl by být podle plánů kraje naplněn zhruba během deseti let. Kromě letos vybraných projektů už kraj v minulých třech letech rozdal asi 20 milionů korun asi na tři desítky hřišť. Kraj hřiště nefinancuje celé, vyžaduje spoluúčast obcí, sportovních klubů nebo škol.

Nová hřiště a upravené haly by podle podmínek pro přidělení dotací neměly sloužit pouze jedné skupině či instituci, například sportovnímu oddílu, škole a podobně. Musí být využívány dopoledne školami, odpoledne a ve volných dnech sportovními oddíly a sportující veřejnosti.

Házená

Letos se sešlo 45 žádostí o dotace, nejvíce ze všech ročníků. Kraj přiřkl jednotlivým žadatelům dotace od 400.000 do 700.000 korun. Na nové hřiště nebo upravenou halu se tak mohou těšit například v Tlučné, Třemošné, Radčicích a Kralovicích na Plzeňsku, v Plzni, Kašperských Horách na Klatovsku, v Kařezu a Strašicích na Rokycansku, v Holýšově a Mrákově na Domažlicku či v Přimdě na Tachovsku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio