Plzeňský kraj zlevní od ledna jízdné ve veřejné dopravě

6. prosinec 2017

Přilákat cestující do veřejných dopravních prostředků. To je úkol, který si dalo současné vedení Plzeňského kraje. Některé změny, které by veřejnou dopravu měly pro lidi zatraktivnit, začnou platit už od ledna.

Slevy se budou týkat vlaků a autobusů, které objednává Plzeňský kraj. Celkem se dotknou skoro 270 linek. Týká se to všech osobních a spěšných vlaků, rychlíků z Klatov do Železné Rudy, a také rychlíků z Plzně do Mostu, které provozuje společnost GW Train Regio. Na této trase bude sleva platit až do stanice Blatno, které se nachází už v Ústeckém kraji. Slevy dojednal Plzeňský kraj také u 11 autobusových dopravců, ale zdaleka to nejsou všichni.

Slevy na jednotlivé jízdné budou moci cestující uplatnit po celém Plzeňském kraji. Naproti tomu časové předplatné se bude využívat jen v rámci Integrované dopravy na území Plzeňska, stejně jako to bylo do teď.

Největší slevy, tedy poloviční jízdné se bude týkat studentů od 15 do 26 let, seniorů, držitelů zlaté Jánského plakety, válečných veteránů a lidí, kteří čerpají mateřskou nebo rodičovskou dovolenou. Studenti navíc budou moci čerpat slevy i během prázdnin. Žáci od 6 do15 let budou jezdit po celý kalendářní rok, včetně prázdnin, za 25 procent základní ceny jízdného.

Stačí mít Plzeňskou kartu

Podmínkou čerpání slev je držení Plzeňské karty, na které musí být vyznačen slevový profil. Plzeňská karta je od listopadu propojená s In Kartou Českých drah na veškeré jízdné, což umožní i čerpání slev. Od ledna 2019 půjde Plzeňskou kartu nahrát i do mobilního telefonu.

Kromě Plzně je možné o vydání Plzeňské karty žádat v dalších 15 obcích, a to v: Bezdružicích, Manětíně, Kralovicích, Zbirohu, Tachově, Horšovském Týně, Bělé nad Radbuzou, Rokycanech, Sušici, Domažlicích, Klatovech, Nepomuku, Horažďovicích, Železné Rudě a v Kašperských Horách. Další distribuční místa se budou otevírat postupně a seznam bude k dispozici na webových stránkách Plzeňského kraje. Linky, na nichž budou slevy platit, to budou mít uvedeno v jízdních řádech. Vozidla, hlavně autobusy, budou viditelně označena.

Plzeňský kraj každý rok dává na veřejnou dopravu miliardu korun. Bohužel tomu neodpovídá počet cestujících, kteří jezdí vlakem nebo autobusem. Ročně se takto přepraví 20 milionů lidí. Hejtmanství chce tento počet zvýšit a do roku 2021 přilákat do veřejné dopravy o 15 procent více lidí než do teď.

autoři: mkl , jik
Spustit audio