Plzeňský kraj zrušil zakázku na zajištění chirurgické pohotovosti pro Tachovsko, lidé ale bez pomoci nezůstanou

1. červenec 2015

Neúspěchem opět skončilo hledání provozovatele chirurgické pohotovosti v druhém nejrozlehlejším okrese plzeňského hejtmanství. O vypsanou zakázku nebyl zájem.

Kraj nabízel případným zájemcům na provozování pohotovosti v letech 2015 a 2016 více než 5 milionů korun. Ve stanovené lhůtě se ale přesto nikdo nepřihlásil. Hejtmanství proto zakázku zrušilo, o vyhlašování nové už neuvažuje. Najít provozovatele chirurgické pohotovosti pro tachovský okres, kde není žádná nemocnice, se pokusil kraj i loni. Už tehdy se nenašel žádný zájemce.

Plzeňský kraj v rámci veřejné zakázky minulý rok nabízel případným provozovatelům částku 2,6 milionu korun. Tentokrát ji zdvojnásobil, aby byla zakázka pro zájemce atraktivnější. Ani to ale nepomohlo. Nadstandardní více než pětimilionová nabídka přitom způsobila rozruch. Někteří provozovatelé pohotovostí z jiných částí kraje totiž kritizovali, že kraj vůbec tak nezvykle vysokou sumu nabídl.

Pokud by Tachovsko zůstalo bez chirurgické pohotovosti, museli by pacienti s úrazy dojíždět desítky kilometrů do Plzně nebo například do nemocnice ve Stodu. Podle aktuálních informací hejtmanství to ale nehrozí. Pomoc místním lidem chce nabídnout nemocnice v Mariánských Lázních v sousedním Karlovarském kraji.

„Dostala jsem informaci od VZP, že nemocnice v Mariánských Lázních otevře od 1. 7. chirurgickou pohotovost a to údajně od rána od 7 hodin do večera do 19 každý den včetně sobot a nedělí. Bude to tak, jako to bylo do 1. 1. 2015, kdy v této nemocnici ta chirurgická pohotovost fungovala," uvedla plzeňská krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Akutní lůžková péče na Tachovsku chybí už zhruba 15 let. Lidé si stěžují, že mají spádovou krajskou nemocnici ve Stodu, kam je špatné spojení. Oblast je ale údajně nadstandardně pokrytá záchrannou službou. Výjezdová místa jsou v Tachově, Stříbře, Plané a Konstantinových Lázních.

autoři: čer , sch
Spustit audio