Plzeňský lesopark Ostende prošel úpravou, návštěvníky láká na mnoho novinek

29. červen 2015

Rekreační lokalita v blízkosti Velkého boleveckého rybníka je zase o něco atraktivnější. Město upravilo lesopark Ostende.

Lesopark Ostende se nachází uprostřed rekreační oblasti, která nabízí Plzeňanům a návštěvníkům města vyžití pro každodenní i víkendovou turistiku. Revitalizace přišla na 1,4 milionu korun, včetně DPH. Hlavní úpravy lesoparku se týkaly systému cest pro pěší. Na ně dělníci použili výhradně přírodní materiál, mají mlatový povrch a krajnice jsou z loupané kulatiny. Součástí úprav byla také realizace drobné vodní plochy, tedy tůně pro zadržení srážkové vody.

„Její funkce tkví především ve zpomalení odtoku srážkových vod a zvýšení biodiverzity, kdy vzniká biotop vhodný pro mokřadní rostliny a obojživelníky," vysvětlila Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města Plzně, která pro město zajištění projektu realizovala.

V lesoparku přibyl také dřevěný altán. Obklopují ho duby červené, altán proto získal přezdívku „červený", tomu odpovídá i jeho nátěr s nádechem v této barvě. Nový přístřešek mohou návštěvníci využít jako útočiště před deštěm, pro odpočinek i k menším kulturním akcím.

Projekt přírodního lesoparku zahrnuje současně i postupnou regeneraci lesních porostů, která je zde vedena převážně podporou přirozené obnovy. Plzeň vlastní přibližně čtyři tisíce hektarů městských lesů. Většina z nich jsou hospodářské, ty v blízkosti města radnice postupně nechává přeměňovat v lesy rekreační.

„Zaměřujeme se také na rozvoj služeb směrem k obyvatelům. Jsme rádi, že můžeme podpořit volnočasové i odpočinkové aktivity," uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Revitalizace lesoparku Ostende byla zahájena letos v dubnu a dokončena v červnu. Všechny práce hradilo město ze svého rozpočtu.

autor: sch
Spustit audio