Plzeňští házenkáři se chystají na nedělní zápas

5. únor 2016

Podprůměrná zimní příprava rovná se výtečný konec základní části a play-off ? Házenkáři mistrovského Talentu Plzeň doufají, že právě v jejich případě bude tahle rovnice platit.

Výhry nad oslabenou Duklou a nizozemským Emmenem, pak dvě porážky s druholigovým německým Aue a vyřazení z domácího poháru. Házenkáři mistrovského Talentu Plzeň během lednové přípravy moc nezářili. I přes to všechno je tu ale i několik pozitiv. Tím hlavním je dobrá kondice týmu.

„Kdybychom na to koukali podle výsledků, tak asi by nám to moc sebevědomí nedodalo, ale pořád to byla ‚jen příprava‘, takže věřím, že teď v neděli to bude výrazný obrat k lepšímu a nastartujeme sérii a povede se nám vstoupit do té jarní části sezony velmi dobře," uvedl asistent trenéra Jiří Hynek, který výsledky přípravných zápasů bere s velkou rezervou.

Jiří Hynek

Také pohárové čtvrtfinálové utkání s Frýdkem-Místkem, které se plzeňskému celku příliš nevyvedlo, se snaží hráči nechat za sebou. Jisté závěry z této zkušenosti ale vyvodili, a v neděli tak chtějí předvést jiné nasazení. Podle asistenta Jiřího Hynka jsou tu ale také pozitivní skutečnosti.

„Už od pondělí se snažíme pracovat s jiným nasazením, přistoupit k tomu i s jiným přístupem, než jsme předvedli v sobotu. Teď od pondělního tréninku už je to výrazně lepší. Co bylo pozitivní, že jsme vlastně od začátku přípravy mohli trénovat se skoro kompletním kádrem, že se nám vrátil Honza Blecha, další varianta na střední spojku, že se nikdo nezranil, že jsou všichni fit. Pravda, ty výsledky nebyly takové, ale jak říkám, my bychom chtěli teď ukázat tu naši pravou sílu a v tom Frýdku to prostě jsme nebyli my. Nebyl to náš výkon, se kterým bychom se prezentovali a co my chceme předvádět," vysvětlil Jiří Hynek.

Střelec Linhart se ještě nezapojí

Součástí téměř kompletního kádru je i Petr Linhart, který se postupně, po více než půlroční pauze kvůli zranění, vrací zpět k týmu. V tuto chvíli zatím stále ještě sám trénuje a cvičí v hale, do utkání se nezapojuje.

„Je to ještě na dlouho. My ho necháváme v naprostém klidu. On si rozhodne, jak se bude cítit, kdy vstoupí do plného házenkářského tréninku. Já to vidím určitě minimálně na dva měsíce, než bude stoprocentně fit. My zatím máme alternativ dost, má od nás veškerou důvěru a veškerý čas, který on potřebuje k tomu, aby se opravdu dal dohromady na sto procent," řekl asistent trenéra Hynek.

Na rozdíl od předchozích sezon, se Plzeň potýkala hlavně s příliš propustnou obranou. Právě na to se hráči Talentu během posledních několika týdnů zaměřili. Problém v obraně způsobila i ztráta dvou stěžejních hráčů Leoše Petrovského a Lukáše Horkého.

„Opticky obrana není tak vysoká a samozřejmě soupeři toho využívají. Jde spíše o nějaké vyzkoušení nových variant. Většinou jsme se prezentovali obranou 5+1 nebo 1+5. Máme tam i variantu pasivnější, 0+6. Věřím, že do hlavní části sezony to vypilujeme a že v play-off se budeme prezentovat zase úplně jinou obranou, než je teď," svěřil se Jiří Hynek.

Jarní část extraligové sezóny zahájí házenkáři Talentu v neděli 7. února domácím zápasem s posledním Zlínem. S jakou konkrétní obranou Plzeňané nakonec v neděli vyrukují, bude ale záležet na momentální formě hráčů. V hale v Plzni na Slovanech se začne hrát v 10:30 hodin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio