Plzeňští kutilové se dočkají veřejné dílny

14. červenec 2015

Tvořivci bez vlastní dílny budou mít v Plzni příležitost kutit, už od 20. července se pro ně otevře zbrusu nový a plně vybavený prostor.

Vrtačky, pily, brusky, tavné pistole a ruční nářadí, to všechno a další věci najdou lidé v nové otevřené dílně v prostorách plzeňského areálu DEPO2015. Projekt speciálního veřejného prostoru, který by měl sloužit kutilům bez vlastního zázemí a vybavení, je součástí programu Evropského hlavního města kultury 2015.

Tzv. Makerspace vybavený nástroji budou mít zájemci během prázdnin k dispozici zdarma, od září pak za poplatek. Otevřeno bude každý den od 13:00 do 15:00. Záměrem projektu je oživit zapomenuté kutilství a umožnit lidem ve městě objevovat krásu řemesel.

Dílny povede osm zkušených lektorů. Projekt zatím poběží v testovacím provozu, společnost Plzeň 2015 chce nejprve zjistit, jaký bude o novinku mezi lidmi zájem. Zjišťovat budou také, co jsou lidé ochotni tvořit a kdy chtějí do dílny chodit. V případě poptávky pak bude dílna otevřená nonstop, vždy s dohledem mistrů.

Během léta budou mít zájemci možnost navštěvovat dílny zaměřené na recyklaci, tedy práci s textilem, kovem, dřevem a plasty. Denní program je vhodný například pro rodiče s dětmi, ale i pro starší.

Makerspace chystá také Bastl Festival 2015, tedy víkendové workshopy zdarma. Probíhat budou během srpna a září. Skupinky pěti až deseti kutilů tam budou mít možnost seznámit se s novými technologiemi. Půjde o takzvaný upcycling, tedy o práci s odpady. Lidé navrhnou vlastní prototyp a následně ho také sami vyrobí. K dispozici budou mít např. 3D tiskárny, 3D scannery nebo také laserové CNC řezačky.

Inspirace pro plzeňskou dílnu přišla ze Štrasburku

Vize otevřené dílny míří do budoucnosti. Projekt by se měl naplno rozjet v roce 2016, společnost Plzeň 2015 s ním počítá jako s dlouhodobým projektem. Návštěvníci dílen by měli za tuto službu platit v rozmezí různých tarifů. Ty by se lišily v závislosti na používaných strojích. Materiál pro své výtvory si lidé budou moci koupit přímo v prostoru Makerspace. Tzv. materiálová banka bude nabízet surový i spojovací materiál.

Podobná dílna už funguje třeba v Praze, na Západě jsou otevřené dílny běžné. Organizátoři se nejvíc inspirovali ve Štrasburku a věří proto, že by měl plzeňský Makerspace obstát i v evropské konkurenci. V areálu DEPO2015 je také kavárna a komunitní zahrada, konají se tam i výstavy a různé kulturní akce. Společnost Plzeň 2015 také doufá, že se Makerspace v budoucnu propojí i s nedalekým kreativním inkubátorem, kde už funguje pět firem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio