Plzeňští strážníci se zapojili do celorepublikové akce Jehla. Nebezpečné jehly a stříkačky sbírali po celém městě

19. duben 2017

Na použité jehly a stříkačky se v úterý zaměřili strážníci ve 30 městech České republiky. Akce se jmenovala Jehla a zapojilo se do ní přes 400 městských policistů, včetně plzeňských. S boxy na infekční materiál vyrazili do podchodů, na málo frekventované stezky, do domovních výklenků, nebo okolí mostních konstrukcí.

Policisté se s přicházejícím jarem pokusili vyčistit město od nebezpečného infekčního materiálu po narkomanech, který je možným zdrojem šíření nemocí, ale také vystavuje nebezpečí hlavně děti, a bezpochyby i domácí zvířata jako psi a kočky. Jednou z kontrolovaných lokalit byl i podchod poblíž centrálního autobusového nádraží. „ Je vidět, že je tu spoustu obalů od injekčních stříkaček, které dostávají. Výrazně by nám pomohlo, kdyby si to po sobě ti lidé i uklízeli. Bohužel nepoužívané podchody se stávají útočištěm drogově závislých,“ říká strážník Michal Bořič.

Policisté se s přicházejícím jarem pokusili vyčistit město od nebezpečného infekčního materiálu po narkomanech

Na sběr nebezpečného infekčního materiálu mají strážnici k dispozici speciální boxy, jak potvrzuje druhý strážník Jan Šrámek: „Jedná se o plastovou nádobu, která je uzpůsobená tak, aby se nikdo o jehlu nemohl píchnout. Zároveň používám kožené rukavice.“ Mezi nejrizikovější místa výskytu jehel a stříkaček patří podle Michala Bořiče převážně podchody, mosty, tunely, opuštěné objekty a místa, kde nechodí moc lidí a narkomani si tam mohou v klidu drogu aplikovat.

Kontrolou prošly nejen podchody, ale i dětská hřiště a pískoviště

Strážníci prošli celý podchod a důsledně zkontrolovali všechna schodiště, která z něho vedou, i okolí. „Strážníci při kontrole našli dvě injekční stříkačky. Tato akce probíhá na celém území města Plzně. Obvyklým místem nálezu těchto injekčních stříkaček a infekčního materiálu jsou především místa, kde se zdržují osoby bez domova, drogově závislí, popřípadě je to blízkost ubytovacího zařízení, kde se zdržují cizinci,“ uvedla Jana Pužmanová, mluvčí Městské policie Plzeň.

Kontroly neprobíhají jen v tunelech a podchodech, kontrolují se také dětská hřiště, pískoviště a pískové dopadové plochy. Zde se naštěstí podle Jany Pužmanové žádné injekční stříkačky nenašly. „Pokud by občané nebezpečný či infekční materiál nalezli, radíme, aby na něj nesahali, ale zavolali na linku 156 nebo 158. Policie přijede, zajistí odborný sběr i jeho následnou likvidaci,“ doporučila Pužmanová.

Kontroly neprobíhají jen v tunelech a podchodech, kontrolují se také dětská hřiště, pískoviště a pískové dopadové plochy

Ve sběru nebezpečného materiálu budou strážníci pokračovat nejen při speciálních akcích jako je tato, ale i při běžném výkonu služby, jak dosud činili.

autoři: kos , jik
Spustit audio