Po desítkách let se Staňkov dočká obchvatu

30. květen 2015

Lidé ve Staňkově na Domažlicku se po letech nepohodlí dočkají řešení problematické dopravní situace ve městě. Do konce příštího roku by měl začít sloužit zbrusu nový obchvat. Město o něj bojovalo skoro 50 let.

Stavba dlouho očekávaného obchvatu ve Staňkově na Domažlicku už začala. Nová tříkilometrová silnice je za poslední roky největší stavbou Ředitelství silnic a dálnic a přijde na 165 milionů korun.

„Staňkov usiluje o obchvat už možná 50 let. Za to údobí, co jsem tady já, jsme absolvovali opravdu nespočet jednání. Především to bude úleva pro ty lidi, kteří u té hlavní silnice bydlí, kteří si po těch letech, kdy museli snášet ten nadměrný hluk, oddychnou," řekl starosta Alexandr Horák, který o stavbu obchvatu usiloval přes tři volební období.

Staňkov je poměrně úzký na průjezd. Frekventovaná silnice I/26 je přitom po dálnici D5 druhou nejdůležitější komunikací spojující Plzeňský kraj se sousedním Bavorskem. Navíc půlí náměstí, které se tak nedá využívat k běžným účelům, ke kterým by jej město rádo využívalo. Problematičnost vytížené silnice uznává i Plzeňský kraj.

„V současné době podle našeho měření je na silnici I/26 a konkrétně zde ve Staňkově více než devět a půl tisíce vozidel denně. Je to zejména nákladní doprava, která skutečně blokuje dopravu a vytváří situace, které jsou nebezpečné životu," potvrdil krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer.

Výrazných dopravních omezení se řidiči ani místní bát nemusejí

Obchvat doplní také tři mosty, přesto se ale nepředpokládá, že by stavba měla přinést výrazná omezení dopravy na stávající silnici. Provoz by tak podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupy narušen být neměl.

„Ta stavba se staví mimo tu stávající trasu, která jde průtahem. Omezení nastane až ve chvíli, kdy budeme z jedné nebo z druhé strany připojovat tu komunikaci, takže tam drobná omezení budou a samozřejmě potom budou omezení ve chvíli, kdy budeme opravovat ten vlastní průtah Staňkovem, ale to už by mělo být v době, kdy bude fungovat ta přeložka nebo obchvat Staňkova," říká Kroupa.

Po dokončení stavby obchvatu na podzim příštího roku by se mělo ulevit řidičům i obyvatelům Staňkova. Město by mělo být klidnější a hlavně bezpečnější.

autoři: mkl , sch
Spustit audio