Po uzavření Komorního divadla v Plzni osiřel celý blok v Prokopově ulici

17. březen 2015

Při procházce Plzní tu a tam určitě narazíte na prázdné budovy. Přímo v centru města se teď ale nachází celý blok opuštěných domů. Poté, co se Komorní divadlo v Prokopově ulici přestěhovalo do Nového divadla, zůstala jeho stará budova i s přístavbou prázdná. Spolu se sousedním, dlouhá léta prázdným domem, tak původně velmi živá lokalita ve městě osiřela.

Naposledy chodili do domu na rohu rušné Americké třídy a Prokopovy ulice studenti právnické fakulty. Před deseti lety změnili prostory, od té doby je dům prázdný. V loňském roce se navíc uvolnila i sousední budova dnes už bývalého Komorního divadla.

„Město obě budovy musí minimálně temperovat. Samozřejmě jsme zajistili obě budovy, aby tam nemohly vniknout neoprávněné osoby. A je pravda, že město vynakládá finanční prostředky v řádu až stovek tisíců na to, aby budovy udrželo ve stavu, aby šly následně použít," vysvětluje radní města Helena Matoušová z ODS.

Úpravy funkcionalistický dům v podstatě znehodnotily

Sedmipodlažní nárožní budova byla postavená v roce 1939 a podle plzeňského památkáře Petra Maroviče šlo o obchodní a obytný dům Hasičské vzájemné pojišťovny.

„V přízemí byly obchody, v prvním patře bývaly kanceláře pojišťovny a ve druhém patře bývaly kanceláře a ordinace lékařů. Vyšší nadzemní podlaží do sedmého patra byly byty," říká Marovič.

Budova se později stala sídlem krajského výboru KSČ a provedené úpravy funkcionalistický dům v podstatě znehodnotily. Obchodní přízemí se zrušilo a obložilo mramorem, vyměnila se původní okna, zmizely luxfery.

Sousední budova Komorního divadla z roku 1939 byla původně Husova univerzita. Velký sál sloužil jako kino i místnost pro přednášky. „Na začátku šedesátých let, kdy už byla vize, že se zboří německé divadlo, které dříve bývalo v Goethově ulici, se přistoupilo k tomu, že se tento objekt přestaví na Komorní divadlo," doplnil Petr Marovič.

Podle něj je cenný hlavně interiér budovy. „Je to vysoce umělecká záležitost s odkazem na úspěchy českých architektů a designerů z Bruselu," dodává Marovič.

Město chce obě budovy prodat

Oba domy mají podle Heleny Matoušové cenu zhruba 70 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že je to poslední cenná lokalita ve středu města, budou se tam muset určitě přijmout nějaké regulační podmínky i z urbanistického hlediska. Necháme si i zpracovat, jestli máme nabízet domy jako celek nebo jestli je máme prodávat jednotlivě," říká Matoušová.

Město chce každopádně obě budovy prodat. Kdy a jakým způsobem je nabídne, není ale zatím možné odhadnout.

autor: čer
Spustit audio